Tartumaal Luunjas kukkus ümber katlamaja korsten

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeva hommikul murdus Luunja katlamaja korsten, purustades saepuruhoidla katuse.
Teisipäeva hommikul murdus Luunja katlamaja korsten, purustades saepuruhoidla katuse. Foto: Sille Annuk

Suur ragin, mida mõned kohalikud pidasid lausa pommiplahvatuseks, kaikus täna hommikul üle Luunja aleviku. Kohaliku katlamaja korsten vajus mürinal uppi ning lõhkus saepuruhoidla katuse.

Tegemist oli kahtlemata õnneliku õnnetusega, sest ükski inimene ei saanud kriimugi, kui 34 meetrit pikk metallkorsten kella 10 paiku hommikul katlamaja kohalt alla sadas.

Korsten tehti katlamajale juba aastaid tagasi samasugusest 500-millimeetrise läbimõõduga gaasitrassi torust, mida mööda liigub maagaas Venemaalt Eestisse. Luunjat toasoojaga varustava EKVI Soojuse juhataja Mihhail Lõhmuse hinnangul andis toru järgi korrodeerunud kohast. Juhataja ise oli samal ajal koos meestega katlamajas, kui ühtäkki oli kuulda tugevat raginat.

Ehkki varjualuse katus sai õnnetuses tugevasti kannatada, jäi katlamaja täiesti terveks ning soojatootmine võis jätkuda. Suits pääseb välja püsti jäänud korstnaköndi kaudu. Seisma ei saa katlamaja praegu panna, sest kütta on tarvis nii kooli, lasteaeda kui ka vallamaja ja kortermaju.

Võimalikult kiiresti tahab soojafirma võtta ettevõtetelt pakkumised ja soetada uue korstna. Maksma läheb see vähemalt 10 000 eurot, arvas Lõhmus. Enne seda tuleb aga katusele murdunud korsten eemaldada.

Lõhmuse sõnul sobiks alevikku ka märksa madalam korsten. «Nii pikki korstnaid enam ei olegi.» Ta tõi näite, et ka linnades tegutsevad katlamajad kasutavad 18 meetri kõrguseid korstnaid.

«Tänapäeval tõmbavad katlast suitsu välja ventilaatorid, loomulikku tõmmet enam ei pea olema,» selgitas ta.

Koos korstnaga kukkus alla ka selle külge kinnitatud mobiilifirma EMT saatja. EMT avalike suhete juhi Kaja Sepa kinnitusel on saatja rivist väljas, kuid mobiilside peaks olema tagatud läheduses asuvate mastide abil. «Ajutiselt võib esineda ülekoormusi,» tõdes Sepp.

Selle saatja rivist väljalangemine puudutab rohkem aga Kaagvere kanti, kus mobiilside on praegu väga nõrk. Sepp lisas, et EMT tahab Luunjas oma saatja asukoha kindlasti säilitada ning loodab, et soojafirma püstitab võimalikult kiiresti uue korstna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles