Busside vaigistamine tegi pimedaile tuska

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linnatranspordi juhataja Roman Meeksa.
Tartu linnatranspordi juhataja Roman Meeksa. Foto: Laila Kaasik

Kõigil Tartu bussidel on vaegnägijate abistamiseks häälteavitussüsteem, kõlarist kostab peatuses ootajaile, mis liini bussiga tegu. Selline häälteavitus tõi aga ülikoolilinna kodanikelt ridamisi kaebusi, et bussid hõikavad liiga valjusti, segavad sellega inimeste elu kodus ja tänavatel.

Tartu Linnatransport kaalus kaebusi ja nõustus etteheidetega ning tulemuseks oli helitugevuse mahakeeramine juuli lõpus.

Nagu ettevõtte juhataja Roman Meeksa eile nentis, järgnes aga seepeale üsna varsti sihtrühma kuuluvate inimeste kurtmine, et hääleteavitus on mürarikastes kohtades nii vaikne, et see muutus kasutuks, vajajad enam ei kuulnud, info jäi puudulikuks.

Eelmisel nädalalõpul taastati busside häälteavituse helivaljus varasemal tasemel. Lisaks, nagu selgus, oli varem helitugevus bussiti olnud erinev, nüüd on kõik seadmed timmitud ühevaljuks. Kõik bussid teavitavad ning kui mõni peatusesse sõidab ja on tumm, siis on põhjuseks tehniline rike.

Meeksa kahtleb, kas selles küsimuses võimalik saavutada olukord, kus kõik on rahul.

Õppetund oli siin linnale aga see, et sihtrühm, kellele häälteavitus on eluliselt vajalik, oleks tulnud otsustamisel kohe kaasata, kuid nendega jäi asi õigel ajal arutamata. «Taheti küll, et oleksime rohkem kaasanud,» nentis Meeksa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles