Kaitseliitlased harjutasid Tartumaal sissivõitlust

Tartu Postimees
Copy

Kaitseliidu Lõuna maakaitseringkond pidas lõppeval nädalavahetusel Tartumaal traditsioonilist lahingõppust SIBUL.

SIBUL20 leiab aset kolmes etapis septembris ja oktoobris Tartu-, Valga- ja Võrumaal ning sellest võtavad osa kõik Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevad. Tartu malev viis õppuse läbi 4.– 6. septembril Kardla, Võnnu ning Kastre piirkonnas.

Õppuse stsenaariumi kohaselt olid Kaitseliidu üksused jäänud maha vastase poolt kontrollitavale alale, eesmärgiga hävitada nende üksusi. Õppuse käigus varitsesid kaitseliitlased teedel liikuvaid vastaste üksusi, viisid läbi ründretki ning harjutasid Tartumaa ühe olulisema veetakistuse, Suur-Emajõe ületamist.

«Territoriaalkaitse läbiviimisel on üks oluline osa muuta meie lahingkeskkonnas leiduvad takistused uuteks võimalusteks ja sellega kasvatada allüksuste võitlusvõimet,» selgitas maleva väljaõppeülem kapten Margus Lillak.

Tartu maleva pealiku ja Lõuna maakaitseringkonna ülema kolonelleitnant Kaido Tiituse sõnul annab tegutsemine oma kodukohas kaitseliitlastele selged eelised vastase ees. «Mittekonventsionaalsete lahinguvõtete ilmnemist ei peakski kaitseliitlaste puhul enam imeks panema, sest võitlejate hulgas on tegevliikmeid, kelle kaitseliidustaaž on juba aastakümneid pikk ja eks sealt on kogunenud ka kogemused. Niiöelda raamidest väljapoole mõtlemine on meie jaoks juba tavapraktika,» ütles ta.

Kolonelleitnant Tiituse sõnul näitas õppus, et kaitseliitlased on valmis taolistes lahinguvälja tingimustes efektiivselt tegutsema.

«Tegelikult tahaksime muuta õppust pikemaks, et tekiks reaalne arusaam kõigist lahinguvälja teguritest, olgu see siis kaua kestev rutiin, kehv ilm, lahinguväljastress, füüsiline kurnatus ja muu. Kahjuks aga ei saa seda teha rahuaegsetes tingimustes, kus õppuse läbiviimiseks on aega vaid 2,5 päeva, sest esmaspäeval peavad vabatahtlikud riigikaitsjad jälle oma igapäevasele tööle minema,» lisas kolonelleitnant Tiitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles