Kliinikumis saab esmaspäevast senisest kiiremini suguhaiguste testimisele

Tartu Postimees
Copy
Mõnedel juhtudel tuleb suguhaiguste testimiseks rakendada vereproovi.
Mõnedel juhtudel tuleb suguhaiguste testimiseks rakendada vereproovi. Foto: Shutterstock

Esmaspäevast, 7. septembrist on Raja tänaval Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliinikus avatud uus iseseisev vastuvõtt suguhaiguste testimiseks.

Kliiniku arst-õppejõu Kadri Siku sõnul oli eraldi vastuvõtu avamise üks ajendeid eesmärk tagada patsientidele võimalikult lühike ootejärjekord suguhaiguste testimiseks.

«Iseseisev vastuvõtt suguhaiguste õe juurde on korraldatud nii, et patsient kohtub esmalt õega, kelle abil tehakse kõik vajalikud analüüsid. Kaebuste esinemisel või analüüsivastuste põhjal avastatud suguhaiguse korral suunatakse patsient edasiseks raviks naha- ja suguhaiguste arsti vastuvõtule,» rääkis Sikk. Ta rõhutas, et nii on tagatud patsiendile võimalikult optimaalne ajakulu arsti vastuvõtule pääsemiseks.

Sikk julgustas inimesi suguhaigusesse nakatumise kahtluse korral tulema testima ka siis, kui kaebusi ei esine. «Enim levinud suguhaigused võivad esineda kaebuseid või haigussümptomeid põhjustamata. Siinkohal on hea meelde tuletada, et ka HIV-ga nakatumine on võimalik sugulisel teel,» selgitas Sikk.

Suguhaiguste tähelepanuta jätmisel levib haigus edasi ja võib põhjustada ravimatuid tagajärgi. «Tänapäevane suguhaiguste ravi on tõhus ja toob tervistumise. Oluline on haigestumise võimalikult varajane väljaselgitamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles