Tartu ülikool pürgis pingereas 300 tipu sekka

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk

Maailma mainekaimaks peetavat ülikoolide edetabelit koostav Briti ajakiri Times Higher Education (THE) avalikustas eile parimate ülikoolide värske pingerea. Esimest korda on Tartu ülikool 300 parima hulgas vahemikus 251–300.

THE tänavune edetabel on seniavaldatuist arvukaim, hõlmates 1527 ülikooli maailma 93 riigist ja piirkonnast. Esikohta hoiab juba viiendat aastat järjest Oxfordi ülikool, teisel kohal on Stanfordi ülikool ja kolmandal Harvardi ülikool. Esikümnes on lisaks kahele Briti ülikoolile kaheksa USA ülikooli. Esimese kahekümne hulka on jõudnud esimest korda ka Aasia ülikool, milleks on Hiinas asuv Tsinghua ülikool, mis paikneb 20. kohal. Esisajas on esindatud 18 riigi ülikoolid.

Tartu ülikooli partnerülikoolidest on kõrgeimal kohal Toronto Ülikool (18.), Helsingi ülikool (98.) ja Uppsala ülikool (111.). Lisaks Tartu ülikoolile on tabelisse jõudnud veel Tallinna tehnikaülikool ja Tallinna ülikool, mis mõlemad paiknevad 801–1000 hulgas.

Ülikooli taset kinnitas ka sel aastal QS World University Rankings edetabel, kus Tartu ülikool tõusis 285. kohale.

Tartu ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassili sõnul on ülikooli järgmise perioodi arengukava juhtmõte liikuda maailma saja parima ülikooli suunas ja praegu edeneb Tartu ülikooli rahvusvahelistes võrdlustes keskmiselt 20 koha võrra aastas.

«Sellise kasvutempo hoidmine näitab, et oleme saavutanud suurepärase rahvusvahelise nähtavuse, tegemata samal ajal järeleandmisi rahvusülikooli mitmekülgse rolli täitmisel – eestikeelse teaduse, kõrghariduse ja kultuuri arendamisel ning oma riigile ja ühiskonnale valitsemiseks tõenduspõhise toe pakkumisel,» rääkis Vassil.

Tartu ülikooli trumbiks on olnud publikatsioonide viidatavus (viitamiste arv artikli kohta), mis on THE edetabelis tähtis tulemusnäitaja (osakaal 30% üldhindest). Värskes edetabelis kuulub Tartu ülikoolile selle näitaja arvestuses maailma ülikoolide seas 164. koht (mullu 216.).

Alates 2004. aastast avaldatavas edetabelis kõrvutatakse maailma teadusülikoole kõigi peamiste tegevusalade alusel. Pingerida koostades võtab THE arvesse 13 tulemusnäitajat, mis on koondatud viide rühma: õpikeskkond (30% üldhindest), teadus (30%), teadustulemuste mõjukus (30%), tulu ettevõtetega sõlmitud lepingutest (2,5%) ja rahvusvahelisus (7,5%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles