Elurikkus rändas suurtesse kilekottidesse (2)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eile oli hein elurikkuse katselappidelt niidetud ning infostendi kõrvale suurtese prügikottidesse pandud. Niidetud plats jäi tavalisest haljasalast kollasem.
Eile oli hein elurikkuse katselappidelt niidetud ning infostendi kõrvale suurtese prügikottidesse pandud. Niidetud plats jäi tavalisest haljasalast kollasem. Foto: Eili Arula

Tartu kesklinna parkides haljendasid suve algusest saadik elurikkuse katselapid, kus niideti muru vaid kaks korda suve jooksul. Eile niitsid töömehed katselappidel mühanud heina maha, toppisid kottidesse ning viisid minema. Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak sõnas, et nad pidasid projekti «Kureeritud elurikkus» juhtidega eelmisel nädalal niitmise asjus nõu ning aeg oli niitmiseks küps.

Elurikkuse alade rajamise üks eestvedajaid maastikuarhitekt Karin Bachmann selgitas, et platsidel läks juba kõrs kollaseks, mis näitas, et nüüd võib seda niitma hakata. Et lappidel oli sedavõrd palju heina, oli vaja see sealt kokku korjata, et uus elurikkus saaks segamatult tärgata. Heina kilekottidesse pakkimine oli paratamatu, sest kui seda lahtises autokastis vedada, lendab see lihtsalt laiali.

Isemoodi metsikud murulapid on osa Tartu 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna projektist ning see tähendab, et elurikkus naaseb kesklinna parkidesse taas uuel aastal. Nelja aasta pärast, mil Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit, peaks linnaparkides õitsema juba senisest julgelt rohkem taimeliike.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles