Tartu esitas riiklikult tähtsaks kultuuriobjektiks südalinna kultuurikeskuse (1)

Tartu Postimees
Copy
Pildil Tartu kesklinn. Kaarsild ja Emajõgi.
Pildil Tartu kesklinn. Kaarsild ja Emajõgi. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus esitas riigikogu kultuurikomisjonile ettepaneku toetada riiklikult tähtsa kultuuriobjektina Tartusse südalinna kultuurikeskuse ehitamist. Südalinna kultuurikeskus loob ajakohased tingimused nii Tartu kunstimuuseumile, Tartu linnaraamatukogule kui ka teistele Tartu ja Lõuna-Eesti kultuurikorraldajatele. Ühiselt kureeritud nüüdisaegne ja atraktiivne keskkond loob soodsa pinnase erinevate valdkondade ja kogukondade koostööks.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on südalinna kultuurikeskuse idee saanud küll alguse vajadusest ajakohaste ruumide järele kunstimuuseumile ja linnaraamatukogule, kuid on koostöös kohalike kultuurikorraldajatega kasvanud kogu piirkonda arendavaks ideeks.

«Soovime kujundada keskkonda, kus kultuur, kunstid ja erinevad kogukonnad saavad koos tegutseda ja tekib sünergia valdkondade ja loojate vahel. Südalinna kultuurikeskusest peab kujunema külalislahke ja läbimõeldud avalik ruum, kuhu kõik on oodatud – kas kultuurist osa saama, seda looma või omavahel suhtlema,» ütles Klaas.

Südalinna kultuurikeskusesse on kavandatud nüüdisaegsed tingimused Tartu kunstimuuseumile, mis võimaldavad tuua Lõuna-Eestisse maailmatasemel külalisnäitusi ning eksponeerida kogudes peituvaid Eesti kunsti tippteoseid, milleks praegu võimalused puuduvad. Tartu kunstimuuseumi erakordselt väärtuslik kogu koosneb praegu enam kui 20 000 unikaalsest autoriteosest.

Tänapäevased võimalused saab ka Tartu linnaraamatukogu. 21. sajandi raamatukogu – seda eriti UNESCO kirjanduslinna tiitlit kandvas Tartus – on üha enam põlvkondade kohtumise ning kunstide, hariduse ja ettevõtluse põimumispaik. Täiesti uudse väärtusena luuakse võimalused huvihariduse, elukestva õppe ja seltsitegevuse jaoks.

Lisaks on kultuurikeskuses sündmusruumide kompleks, kus keskse tähtsusega on kuni 500 istekohaga musta kasti tüüpi multifunktsionaalne saal kõikvõimalikele muusikasündmustele, etenduskunstidele ja konverentsidele. Eelnev analüüs on näidanud, et Tartus on sellise saali järele vajadus.

Valdkondadevahelise koostöö tugevdamiseks kureeritakse kõike hoones toimuvat ühiselt. Koos hoone enda arhitektuuriväärtusega saavad kaetud sisuliselt kõik kunstivaldkonnad: kirjandus, kultuuripärand, kujutav kunst, etenduskunstid, arhitektuur, disain, muusika, filmikunst ja loomemajandusega kaasnev ettevõtlus laiemalt.

Kesklinna pargiga ühendatud kultuurikeskus saab koos ümbritseva roheala ja läheduses oleva Emajõega terviklik avalik ruum. Kavandatava arhitektuurivõistluse korraldamisel seatakse tingimuseks nutikate ehituslahenduste ja loodussäästlike materjalide kasutamine.

Tartu linnavalitsuse ettepanekuid riigikogu kultuurikomisjonile näeb siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles