Kinoekraanil kohtuvad Georg Ots ja samurai Toshirō Mifune

Armas Riives
, reporter
Copy
Elektriteatri projektsionist Mihkel Salk on koos Georg Otsa ja Toshiro Mifunega filmiprogrammiks valmis.
Elektriteatri projektsionist Mihkel Salk on koos Georg Otsa ja Toshiro Mifunega filmiprogrammiks valmis. Foto: Evelina Nõmme

Tartu Elektriteatris näeb esmaspäevast pühapäevani filme, milles on teinud peaosa laulja Georg Ots ja Jaapani näitleja Toshirō Mifune. Kahel õhtul aitavad filme mõtestada semiootik Mihhail Lotman ja ajaloolane David Vseviov.

Retrospektiivi pealkiri «Mister X & samurai» tuleneb Georg Otsa kuulsaks teinud filmirollist operettfilmis «Mister X», mis filmiprogrammi ka avab. Omapärase kombinatsiooni teine pool, maailmakuulus Jaapani näitleja Toshirō Mifune sai aga tuntuks just samuraifilmidega. Filmiprogramm tähistab 100 aasta möödumist nende kahe suurkuju sünnist.

«Ajaloos juhtub vahel nii, et osast inimestest saavad selle ajastu näod. Mitte lihtsalt oma eriala kuvandid – nad sümboliseerivad midagi enamat,» rääkis Elektriteatri filmiprogrammi kuraator Siim Angerpikk.

Igale filmilinastusele eelneb saalis isikupärane sissejuhatus, mis tutvustab filmi eripära, selle valmimise lugu ja konteksti. Sel korral on lisaks oodata ka külalisesinejaid, kes filmid konteksti seavad.

Ajaloolane David Vseviov tuleb kinno rääkima filmist kui ideoloogilisest relvast kolmapäeval. Enne saab näha Eesti esimest värvifilmi «Valgus Koordis» (1951), mis on stalinistliku propaganda musternäide.

Stalinistliku propaganda musternäide ehk film «Valgus Koordis» (1951).
Stalinistliku propaganda musternäide ehk film «Valgus Koordis» (1951). Foto: Ekraanitõmmis

«Polnuks sürrealistid sürrealismi nime patenteerinud, võinuks sotsrealism vabalt sürrealismiks saada. Eks ta teinekord võiski sürrist sürrim olla,» kirjeldas filmi filmiajaloolane Lauri Kärk.

Filmiprogrammi lõpetab Elektriteatris pühapäeval kell 17 Akira Kurosawa «Ämblikuvõrguloss». Seda peetakse parimaks Shakespeare’i «Macbethi» ekraniseeringuks. Jaapani versioonis kehastab võimuhullu sõjapealikku Toshirō Mifune.

Akira Kurosawa filmis «Ämblikuvõrguloss» (1957) kehastab Jaapani võimuhullu sõjapealikku Toshirō Mifune.
Akira Kurosawa filmis «Ämblikuvõrguloss» (1957) kehastab Jaapani võimuhullu sõjapealikku Toshirō Mifune. Foto: ekraanitõmmis

«Mister X ja samurai» filmilinastused toimuvad kinos Tartu Elektriteater, mis tegutseb Tartu Ülikooli vanas kirikus, aadressil Jakobi 1.

Filmiprogrammi ajakava:

Esmaspäeval, 31. augustil

  • kell 18.30 «Mister X» (1958)

Kolmapäeval, 2. septembril 

  • kell 18.00 «Valgus Koordis» (1951). Külas David Vseviov  
  • kell 21.00 «Rashomon» (1950)

Reedel, 4. septembril

  • kell 18.30 «Kolme katku vahel» (1970)
  • kell 21.00 «Punane päike» (1971)

Pühapäeval, 6. septembril

  • kell 17.00 «Ämblikuvõrguloss» (1957). Külas Mihhail Lotman
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles