Galerii ⟩ Muuseumiöö pani Tartus aja seisma

Armas Riives
, reporter
Copy

Laupäeva öösel toimus kaheteistkümnes üle-eestiline muuseumiöö pealkirjaga «Öös on aega», mis kutsus külastajaid mõtlema aja kulgemisele, mõõtmisele ja märkamisele.

Tartu trüki- ja paberikunstikeskuses ootasid külastajaid aja ning loo liikumise kiirust ja aeglust mõtestavad mängud. Vaadati, kuidas pilte kiirelt liikuma pannes saab neist film. Lisaks said külastajad ise järele proovida, kuidas arvutiklaviatuuril kiiresti toksitav lause oleks tähtedest kokku saanud 500 aastat tagasi kuni 500 korda aeglasemalt.

Tartu tähetornis keerati näiteks kell seisma, et uurida teleskoobi abil, kuidas määrata õiget aega.

Tartu ülikooli loodusmuuseumis seati valmis mõnus hämardatud pesa «Aeg maha!», kus öised külastajad said kuulata loodushelisid ja joonistada, mida helid mõttesse tõid.

Esimest korda võttis ööprogrammist osa ka väljaspool Eestit asuv muuseum: Torontos tegutsev väliseesti muuseum VEMU, millest sai osa VEMU TV programmi kaudu siit lingilt.

Muuseumiööst osa rohkem kui 180 kohta üle Eesti. Lisaks muuseumidele tegid uksed viieks tunniks tasuta lahti ka näitusepaigad, arhiivid, kirikud ja mõisad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles