Galerii ⟩ Muuseumiöö avab 180 koha uksed ja kutsub avastama aega (1)

Armas Riives
, reporter
Copy

Laupäeval toimub kaheteistkümnes üle-eestiline muuseumiöö pealkirjaga «Öös on aega». Kokku võtab muuseumiööst osa rohkem kui 180 kohta – lisaks muuseumidele teevad oma uksed viieks tunniks tasuta lahti näitusepaigad, arhiivid, kirikud ja mõisad. 

Muuseumiöö teema «Öös on aega» kutsub külastajaid mõtlema aja kulgemisele, mõõtmisele ja märkamisele. Kuidas on aja kulgemine tänavusel väga teistsugusel aastal muutunud ja mida me ajaga peale hakkame, kuidas aeg kulgeb ja millises ajas me üldse elame?

Nii keeratakse näiteks kell seisma Tartu tähetornis, et uurida teleskoobi abil, kuidas määrata õiget aega, Tartus rahvusarhiivis saab nautida seltskonda lauamängudega ning Betti Alveri muuseumis Jõgeval räägitakse emotsioonide mõjust meie ajatajule.

Eriti aga kutsuvad muuseumid võtma sel muuseumiööl aega, et valida enda jaoks põnev paik ning teema välja ja seda rahulikult uurida. 

Esimest korda on ööprogrammis ka väljaspool Eestit asuv muuseum: Torontos tegutsev väliseesti muuseum VEMU, mis kutsub muuseumiöölisi saama osa VEMU TV programmist YouTube’i kaudu. 

Muuseumiöö külastamist plaanides tuleks huvilistel enne kiigata konkreetse muuseumi programmi muuseumiöö kodulehel. Publiku turvalisuse tagamiseks tuleb nii pisemates kui ka mõnes suuremas muuseumis end sündmusel osalemiseks kirja panna või osta nullpilet – muul moel ekspositsiooni vaatama ei pääsegi.

Muuseumiöö toimub kell 18–23 ning sel ajal aset leidvatele sündmustele või avatud näitustele on sissepääs tasuta. Kõige parema ülevaate programmist leiab muuseumiöö kodulehelt aadressil https://www.muuseumioo.ee.

Muinastulede öö

Muuseumiööga samal õhtul on üle Eesti ka muinastulede öö: kell 20.30 süüdatakse randades ja mujal lõkked, et meenutada ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid.

Muuseumiööl avatud muuseumid on jõudnud tänavu ka muinastulede asupaiku kuvavale veebikaardile, mille abil leiavad huvilised üles nii süttivad muinastuled kui ka avatud muuseumid. Kaardi leiab muinastulede öö kodulehelt www.muinastuled.ee ja muuseumiöö lehelt ning kaardirakendusest Navicup, mis aitab telefoniomanikul õhtu jooksul liikvel olles leida tee lähimate lõkke- ja muuseumisündmusteni.

Mõned muinastuled süttivad ka muuseumite alal või läheduses, näiteks Ülenurmes Eesti põllumajandusmuuseumis.

Et sündmusi peetakse nii väli- kui sisetingimustes, panevad korraldajad publikule südamele järgida igal pool kohapeal muuseumide juhiseid ning loomulikult pidada kinni kõikidest terviseameti nõuetest ja soovitustest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles