Tartu elurikkuse pargid niidetakse madalaks (1)

Armas Riives
, reporter
Copy
Kureeritud Elurikkus keskendub linnalooduse mitmekesisusele ja kutsub inimesi üles seda rohkem märkama.
Kureeritud Elurikkus keskendub linnalooduse mitmekesisusele ja kutsub inimesi üles seda rohkem märkama. Foto: Evelin Lumi

Augusti viimastel päevadel viiakse Tartu Kaubahoovi ja Uueturu parkide ning Barclay platsi elurikkuse aladel läbi hooajaline niitmine. Projekti «Kureeritud elurikkus» eestvedajate kujundatud maalappide niitmisega luuakse paremad tingimused suve lõpus levivatele liikidele.

Projekti üks eestvedaja Merle Karro-Kalbergi sõnul on niitmine praegu, augusti lõpus vajalik, kuna sellega soodustatakse selliste liikide levimist, mis muidu ei suuda läbi lamandunud heina kasvada. «Me räägime parkidest kui maastikulaborist, kus saame katsetada eri viisidega, kuidas elurikkust tõsta. Seni tehtu on meie esimene samm, et parkidesse elu tagasi tuua,» ütles ta.

Üks lisapõhjusi, miks katselappidel taimestikku nüüd niidetakse, on lootus, et sooja sügisega läheb osa taimi septembri lõpus veel kord õitsema ja pakuvad seega tolmeldajatele toidulauda ning inimestele silmailu.

Elurikkuse alade loomise kõrval on projekt «Kureeritud elurikkus» hõlmanud toetavaid tegevusi nagu vestlusringid, giidituurid, tegevused lastele ja noortele ning katsealade elurikkuse ja parkide kasutamise uurimine. Projekti pikaajaline eesmärk on kujundada Tartu pargid ümber kohtadeks, kus inimesed veedaksid aega senisest enam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles