Karlova kodukohvikute päeval avatakse vaimse tervise kohvik

Tartu Postimees
Copy
Homme toimub Karlova Kodukohvikute päev, kus tänavu avatakse Vaimse Tervise kohvik.
Homme toimub Karlova Kodukohvikute päev, kus tänavu avatakse Vaimse Tervise kohvik. Foto: Kiur Kaasik

Homme algab Karlova kodukohvikute päev ning kell 12 avaneb Tartu loodusmaja pargis tavapärasest veidi erinev einestusvõimalus: pakutakse nii kehakinnitust kui ka vaimutoitu. Koos kultuuripealinna programmi jaoks arendatava projektiga Stand Up For Your Mind peab Tartu 2024 meeskond seal vaimse tervise kohvikut, et käsitleda hingeteemasid ning jagada kogemuslugusid vaimsetest probleemidest ning ja ületamisest.  

Et kohviku külastajad oskaksid oma päevamenüüsse lisaks kosutavale toidule teadlikult valida ka midagi vaimse heaolu toetamiseks, leiab pargis pakutavast muu hulgas parema une, väiksema stressi ja puhkuse oma mõtetest. Lisaks saavad külastajad ennast kurssi viia võimalusega olla üks nendest eestlastest, keda koolitatakse vaimse tervise esmaabi andjateks. Kohvikus on ka raamatunurk ning lahendamiseks põnevad testid.

Kohviku üks eestvedajaid, projekti Stand Up For Your Mind ja Peaasi.ee projektijuht Minna Sild rõhutab, et vaimsest tervisest rääkimisel ei tohiks unustada huumorit, kuna sõbralik nali võib mõjuda väga tõhusa pingeleevendajana. «Ka Euroopa kultuuripealinna projekti käigus plaanime rääkida vaimse tervise teemadel läbi huumoriprisma ning panustada Lõuna-Eesti psühholoogilise keskkonna veelgi hoolivamaks muutmisesse. Laupäevane pargikohvik on meie jaoks üks mitmest olulisest eeltegevustest, kus tartlastega suhelda ning saada vahetut tagasisidet juba arendusfaasis,» kirjeldas Sild. 

Kuna ootuspäraselt pakutakse Karlova kodukohvikutes siiski ka päriselt söödavat kraami, ootavad näljaseid külastajaid mõnusad Vietnami suverullid. Tartu 2024 vaimse tervise kohvik on avatud laupäeval kell 12–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles