Reoveeproovid kinnitavad, et Tartu koroonapuhang on lõppenud (1)

Hans-Martin Tammesalu
, suvereporter
Copy
Tartu veevärgi labor.
Tartu veevärgi labor. Foto: Sille Annuk

Augusti alguses, mil Tartust ja selle ümbrusest laekus üha uusi teateid koroonaviirusega nakatunutest, leidsid teadlased ka linna reoveest võetud proovidest viiruse jälgi. Möödunud nädalal võetud proovist aga enam koroonat ei tuvastatud.

Puhangu ajal võeti Tartus proove üle päeva. Analüüsimise projekti juhtiv Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson ütles, et Tartu puhangul said teadlased hästi silma peal hoida, aga üle-eestiliselt saavad nad reovee proove tavaliselt üle nädala uurida. Tema sõnul praegu tartlased viiruse leviku pärast väga muretsema ei pea, sest nii testide kui reovee näitajate järgi linnas viirus ei levi.

Tenson ei osanud samas öelda, kui hästi saab reoveeproovide põhjal ennustada koroonaviiruse edasist levikut. Küll aga saab tema sõnul täpselt fikseerida, millal selle levik mingis linnas on lõppenud.

Kui inimestelt võetud testid viiruse levikut ei näita, aga reovee proovist leitakse jätkuvalt viiruse jääke, siis on loogiline arvata, et selles piirkonnas levib viirus edasi, aga nakatunuid ei leita üles.

Järgmised Tartu reoveeproovid jõuavad teadlasteni hiljemalt järgmise nädala teisel poolel ning reedeks loodab Tenson juba ka nende tulemused teada saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles