Sibulateel ootab alates laupäevast külalisi Samovarimaja

Tartu Postimees
Copy
Vanausuliste külas Varnjas on üks vana maja saanud uue elu ning kannab alates laupäevast Samovarimaja silti.
Vanausuliste külas Varnjas on üks vana maja saanud uue elu ning kannab alates laupäevast Samovarimaja silti. Foto: Ahto Sooaru

Vanausuliste külas Varnjas on üks vana maja saanud uue elu ning kannab laupäevast Samovarimaja silti. Turismihooaja lõpus avatav maja ootab külalisi terve kuldse sügise ning talvel ja kevadelgi.

Tüüpilises kohalikus vanausuliste majas saavad aukohale samovarid, mida perenaisel Herling Mesil on kollektsioonis juba sadakond. «Samovarimaja kasvas välja meie pere samovaride armastusest. Ühel hetkel lihtsalt ei mahtunud samovarid meie elamisse ära. Samuti ei mahtunud kõik külalised ära meie Mesi Tare kodumajutuse majja, nii leidsimegi Varnjas uue kodu kõigile meie armsatele samovaridele,» rääkis Herling Mesi.

Kollektsiooni väikseim samovar on kahetassisamovar ning suurim 21-liitriline teevee valmistaja. Küll kõige väiksemat, ühe tassi jaoks vett keetvat samovari nimega Egoist kollektsioonis veel pole. «Ühetassilise samovari nimi viitab selgelt sellele, et teejoomine on ikka seltskondlik tegevus,» tutvustas perenaine teejoomise traditsioone. Maailma suurima samovarini on samuti veel ruumi minna – hetkeseisuga on selleks 415 liitrit mahutav samovar, millest saab suisa 2000 inimest teed juua.

Samovarimaja on avatud sel sügisel laupäeval ja pühapäeval kell 12–18, talvekuudel etteteatamisega. Sisseastujad saavad kuulata jutte kohalikust teejoomise traditsioonist, maitsta ivantšaid ja keedusuhkrut ning uudistada maja ja muidugi kõiki erilisi samovare ja muid samovaridega seotud esemeid, mis pererahva kogusse on jõudnud.

Sel sügisel on Sibulateele pea igal nädalavahetusel asja: eeloleval nädalavahetusel toimub Kallaste sibulalaat ja muuseumiööl on avatud Alatskivi loss, Tubina muuseum ja Liivi muuseum. Septembri esimesel laupäeval toimub Alatskivi vanavaralaat ning 12. septembril avavad Sibulatee puhvetite päeval oma õue ja aiad 20 piirkonna elamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles