Ööpäevaga Tartumaale nakatunuid ei lisandunud, Jõgevamaal andis positiivse testi üks inimene

Tartu Postimees
Copy
Koroonaviiruse sissesõidutestimine Paides
Koroonaviiruse sissesõidutestimine Paides Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1152 haigust Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 21 testi tulemus osutus positiivseks. Rahvastikuregistri andmete järgi laekus kümme positiivset testitulemust Harjumaale, üheksa Ida-Virumaale, üks Jõgevamaale ning üks Võrumaale.

Harjumaa juhtumitest oli ühel juhul tegemist perekondliku nakatumisega, ülejäänud üheksa värske juhtumi asjaolud ja nakkusallikas on tuvastamisel. Võrumaa nakatunu on Tartu ülikooli kliinikumi tervishoiutöötaja, Jõgevamaa uus nakkusjuht on seotud reisimisega.

Kolm Ida-Virumaa uut koroonaviiruse juhtu on seotud Estonia kaevanduse koldega, kahel juhul nakatusid Jõhvi Keldris viiruse saanud inimese peretuttavad. Kolm Ida-Virumaa uut nakatunut on nakatunud pere- ja tutvusringkonnas. Ühel juhul on nakkusallikas selgitamisel. Ida-Virumaa kahe koldega on seotud ligi 30 uut haigusjuhtu Ida-Virumaa nii-öelda Jõhvi Keldri koldega on tänaseks seotud üheksa baari külastajat, kellest kaks on Estonia kaevanduse töötajad. Koldega on kokku seotud 15 inimest, neist kuus on baaris viibinute pereliikmed ja tuttavad. Estonia kaevanduses on kokku nakatunud 12 töötajat, neist kaks esimest viibisid meelelahutusasutuses Jõhvi Kelder.

Lisaks on haigestunud neli kaevanduse töötajate pereliiget ja tuttavat. Kuna kaks esimest Jõhvi Keldris nakatunud töötajat lähevad arvestuslikult Jõhvi Keldri kolde arvestusse, on Estonia kaevanduse koldega seotud hetkel 14 koroonaviiruse juhtu.  22. augusti hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 11 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest, avati üks uus COVID-19 haigusjuhtum.

Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud, kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 63 inimese elu. Tänaseks on haiglates lõpetatud 400 Covid-19 haigusjuhtumit  387 inimesega. Tänase seisuga on tervenenud 2024 inimest. Neist 1 543 inimese (76,3%) haigusjuhtum on lõpetatud, 481 inimesel (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist. Viimase 14 päeva haigestumus 100 tuhande inimese kohta on 9,0. Eestis on kokku tehtud üle 140 tuhande esmase testi, nendest 2 265 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. 

Lae oma nutitelefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Terviseamet tuletab meelde, et Covid-19 põhjustava koroonaviiruse Sars-CoV-2 leviku vältimiseks endiselt nii hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda kui kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui kaks meetrit. Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitatav kanda ka maski. Kinniseid rahvarohkeid kohti võiks võimaluse korral vältida.

Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega. Mis tahes haigussümptomitega tuleks kahtlustada koroonat ja võtta ühendust oma perearstiga. Perearstidele on antud juhised kõik Covid-19 kahtlased saata testimisele. Graafiku andmed uuenevad automaatselt siis, kui uus info jõuab koroonakaardile. Kuna andmed uuenevad süsteemis automaatselt, kajastub surmade arv graafikus valesti. Korrektne surmade arv 4. augusti seisuga on 63.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles