Liivi muuseumi kirjandusfestival küsib, mis on hea elu

Tartu Postimees
Copy
Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra
Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra Foto: Sille Annuk

22. ja 23. augustil toimub Alatskivil Liivi muuseumis kirjandusfestival

“Eesti Kirjanik 2020”.

Tänavuse, juba 10. verstapostini jõudnud festival kannab pealkirja „Hea elu”. Tänapäeval elatakse rahutul ajal, mil unistus elujärje paranemisest saadab igaüht, teisalt puudub homse osas igasugune kindlus.

Mis on ülepea see hea elu, mida eesti inimene taga ajab? Kas lõputu majanduskasv on ummiktee ja mida võiks tuua tulevik? Millised on erinevast soost ja vanusest inimeste unelmad ja kuivõrd need omavahel põrkuvad? Sääraseid küsimusi tõstatub ka viimasel ajal eesti kirjanduses.

Festivalil astuvad üles mitmed kirjanikud ja luuletajad. Teleprodutsendina tuntud Susan Luitsalu romaan „Ka rikkad nutavad” kohtleb keskmise eestlase hea elu unelmat halastamatu läbinägelikkusega.

Sama autori „Minu Dubai” aga näitab maalähedasele eestlasele, millistesse ulmelistesse kõrgustesse võib materiaalset heaolu taga ajades jõuda.

Kriitikud Johanna Ross ja Mihkel Kunnus ning kirjanik Andrei Hvostov arutlevad nais- ja meessoo eri nägemustest heast elust, lähtepunktiks palju poleemikat tekitanud Eia Uusi raamat „Tüdrukune”.

Vahur Afanasjev tutvustab oma peagi ilmuvat uut romaani „Õitsengu äärel”, kus globaalset heaolu ohustab fataalne katastroof.

Oma luulet loeb tänavune Liivi luuleauhinna laureaat Triin Paja, viimast novellikogu „Koidula käsi” tutvustab Kärt Hellerma. Autoritega vestlevad Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra ja Mihkel Kunnus. Festivali teisel päeval kell 10-13 leiab aset Piret Pääri jutuvestmise õpituba. Sündmusele lisab temaatiliste muusikaliste etteastetega värvi Traditsiooniline Tartu Kevadbänd.

Lapsed saavad mängida ja meisterdada tegutsemispesas. Kell 15 algav festival on tasuta, seda toetab Kultuurkapital. Kohapeal töötab puhvet, õhtuks köetakse suitsusauna ning muuseumi territooriumil on soovi korral võimalik telkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles