Täna leiab üle Eesti aset praeguse metsapoliitika vastane meeleavaldus

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Ihaste mets.
Ihaste mets. Foto: Kristjan Teedema

Keskkonnaaktivistid korraldavad pühapäeva keskpäeval üle Eesti kahekümne seitsmes paigas metsameeleavalduse. Tartu meeleavaldus algab kell 14 Ihastes.

 Korraldajate sõnul nõuavad nad meeleavaldsega poliitikutelt otsustusprotsessides metsa ökoloogilise, majandusliku, sotsiaalse ja kultuurilise väärtuse objektiivset arvestamist. 

«Metsameeleavaldust korraldavad 24 Eesti keskkonnaorganisatsiooni, mitukümmend teadlast ja eksperti ning poolsada kultuuriinimest ja aktiivset kodanikku, mis teeb meeleavaldusest Eesti taasiseseisvusaja teadaolevalt suurima organisatsioonide koostööst sündinud meeleavalduse,» ütles Terje Põvvat MTÜ-st Päästame Eesti Metsad. «Plakatite ja loosungitega piketeerimise asemel antakse sõna teadlastele, kes räägivad Eesti erinevatest looduskaunites kohtades metsamajandamisega seotud probleemidest.»

Meeleavaldused algavad kell 11.15 Hiiumaal,13.30 Tallinnas Toompeal, kus moodustatakse inimkett – edasi liigutakse juba Hirveparki. Kell 17 algab meeleavaldus Setomaal. Kõigis ülejäänud 24 punktis algavad meeleavaldused kell 14. Üritusega loodavad korraldajad luua looduskeskkonna eest seisvate inimeste ja organisatsioonide võrgustiku, mis tagab edaspidi tõhusama koostöö keskkonnaküsimustes.

«Mure on kõigil üks – pea terve Eesti taasiseseisvusaja on teadlased, kodanikuühendused, huvigrupid, riigikontroll ja Eesti presidendid osutanud sellele, et Eesti metsi majandatakse viisil, mis ohustab looduse mitmekesisust, riivab inimeste õiglustunnet ja vähendab meie tulevast heaolu,» selgitas Põvvat  ja tsiteeris president Lennart Meri, kes ütles 24. veebruaril 2000: «Meie hõreda inimasustuse tõttu säilinud looduskeskkond on Euroopas harukordne. /--/ Loodus on õrn ja kergesti haavatav ning hetkekasumit taga ajades võime vigu teha, mida hiljem on raske ja mõnikord ka võimatu parandada. Olgem oma maal peremehed ja mitte kolonistid, kes rahahimust jätavad endast maha rüüstatud maa... Metsarae keelustamist varasuvel on nõudnud mitmed nimekad looduskaitsjad ja mõtlejad. Nad on põrkunud toore turumajanduse argumentidele, et üüritud saed ja mehhanismid ei tohi puhata.»

Metsanduse arengukava loomine aastateks 2021–2030 on takerdunud, kuna puidusektor ei ole nõus oma senist kurssi muutma, heidavad meeleavalduse korraldajad riigile ette väljakujunenud olukorda.

Metsameeleavaldust korraldavad teiste seas organisatsioonid Päästame Eesti Metsad, Eesti Metsa Abiks, Bioneer.ee, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Ökokogukondade Ühendus, Eesti Loodusekaitse Selts, Eesti Roheline Liikumine, Metsloomaühing, Niilusoo MTÜ, Eesti Loomakaitse Selts, Roheline Läänemaa, Ihaste Elanike Liit, Roheline Pärnumaa, Rebala Kultuuriruum, Kose Valla Loodusselts, Raplamaa Loodushoiu, Eesti Püsimetsaühistu, MTÜ Tänu Loodusele, Forestly, Extinction Rebellion, Kliimanoored, Eesti Ornitoloogiaühing, Eestimaa Rohelised ja Elurikkuse erakond.

Metsameeleavaldusega alustatakse loodust hoidvate seaduste jõustamist nõudvale metsapetitsioonile allkirjade kogumist siin.

Ihaste meeleavalduse koha leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles