Kaheksa Tartu tuntud baari panid nädalaks uksed kinni (3)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Kultuuribaar Naiiv kolis tänavu suvel Emajõele Sisevete Saatkonda, kuid on nüüd koroonakriisist tingitud kahenädalasel pausil.
Kultuuribaar Naiiv kolis tänavu suvel Emajõele Sisevete Saatkonda, kuid on nüüd koroonakriisist tingitud kahenädalasel pausil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Koroonaviiruse levik Tartus ja selle ümbruses on juba viinud mitme ürituse ärajätmiseni ning alkoholimüügi piiramiseni. Nüüd teatasid kaheksa baaripidajat üheskoos, et on otsustanud anda oma panuse olukorra parandamisse ja panevad selle nimel oma uksed järgmise nädalani kinni.

Karlovas tegutsev Barlova baar postitas esmaspäeval oma Facebooki lehele sõnumi, milles tõdetakse, et söögi- ja joogikohad on teinud kõik, mis nende võimuses, et viiruse levikut takistada viisidel, mis säilitaks võimalikult palju harjumuspärast igapäeva. Nüüd on otsustatud astuda veel üks samm. «Panime Tartu baaridega pead kokku ja leidsime, et on veel üks ja vaat et kõikse tõhusam meede: otsustasime üheskoos üheks nädalaks oma uksed täiesti sulgeda,» seisab teates.

Möku baari ühe omaniku Veiko Raime sõnul on otsuse näol tegemist ühiselt ette võetud pingutusega aidata olukorra leevendamisele kaasa. «See on kollektiivne panus ühise eesmärgi nimel, et korraks aeg maha võtta ja suve väiksemas ringis nautida,» selgitas Raime.

Ühtlasi avaldas ta arvamust, et inimeste käitumine koroonaviiruse foonil ongi muutunud mõistlikumaks ja teadlikumaks. «Ehk ongi õige lasta inimestel ja ettevõtetel rohkem ise otsustada ja anda lihtsalt juhiseid. Meil pole oma klientidele küll midagi ette heita,» lausus ta.

Hiljuti Vallikraavi tänavast Emajõele kolinud baar Naiiv oli kinni juba eelmisel nädalal ning nüüd on selle pidajad otsustanud, et puhkepausile jäädakse kokku kaheks nädalaks. «Põhibaarid tõmbavad nüüd nädalaks hoo maha ning saame jälgida, mis Tartus haiguse numbritega toimuma hakkab. Tahame kaasa aidata,» selgitas Naiivi üks omanik Martin Maatee.

Alkoholimüügi keelamist pärast kella 23 peab Maatee pigem vähetõhusaks meetmeks. «See oli marginaalne lahendus ja mitte väga tõhus. Meie saanuks pigem kasutada näiteks oma välialasid või teist korrust ja sellega olukorda kontrollida,» ütles Maatee.

Muu hulgas mainis ta, et tunneb pärast seda, kui nende juurest sai alguse Tartu teine haiguskolle, et baarile on negatiivne silt külge tulnud. «Vaatamata sellele, et meie töötajate seas pole ühtki kinnitatud haigusjuhtumit, tundub, et ükski heategu ei jää karistamata. Meie andsime inimestele ausalt teada, kuidas asjad on, aga ikka sõidab keegi paadiga mööda ja karjub «Koroona!». See on absurd,» jätkas Maatee.

Pikemalt kui kaks nädalat ta Naiivi uste sulgemist võimalikuks ei pea, sest baari töötajad peavad kuidagi ära elama ning kõik Tartu baarid on väikeettevõtted, millel on pikemalt keeruline klientideta hakkama saada.

Maatee näeb põhilist vastutust halvima vältimisel Tartu linnal ja Eesti riigil: kui töötajaid saab toetuste abil alles hoida, on võimalik baaripidajatel tegevust jätkata. Praegu sujub tema hinnangul linna ja baaripidajate vahel koostöö hästi ning omavalitsus soosib ettevõtete ellujäämist igal viisil.

Tartus ei saa nädal aega külastada Genialistide klubi, pubi Zavoodi ning baare Barlova, Kivi, Möku, Naiiv, Trepp ja Ula.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles