Endises virtsahoidlas on nüüd lahinguväli

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pala kolhoosi endises virtsahoidlas saab nüüd paintball`i mängida. Kondor Sport OÜ juhataja Martin Mässo sõnul peab õige lahinguväli pakkuma piisavalt varjumiskohti ja takistusi.
Pala kolhoosi endises virtsahoidlas saab nüüd paintball`i mängida. Kondor Sport OÜ juhataja Martin Mässo sõnul peab õige lahinguväli pakkuma piisavalt varjumiskohti ja takistusi. Foto: Sille Annuk

Innustatuna eelmisel sügisel Peipsi-äärse Ranna puhkekompleksi juurde ehitatud välibaasi edust, avati nädalavahetusel tuliste lahingutega Lümati küla endises virtsahoidlas Eesti suurim paintball`i sisehall.

«Kui suvel on Peipsi ääres väga palju teha, siis talvisel ajal mitte. Lätlased käivad kalal, aga muud meelelahutust pole. Siis saigi mõeldud, et mis meelitaks siia rohkem rahvast,» selgitas Kondor Sport OÜ juhataja Martin Mässo, miks ta otsustas hakata tegelema sõjalahinguid imiteeriva meelelahutusega.

Idee elluviimiseks kirjutas Mässo valmis äriplaani ja taotles töötukassa kaudu projekti jaoks stardiraha.

«Päris keeruline oli, käisin seda kirjutamist isegi õppimas ja lõpuks sain hakkama,» ütles ehitajaks õppinud Mässo, kelle sõnul on Tartust 57 kilomeetri kaugusel asuv 1200-ruutmeertine sisehall Eesti suurim. Siiani asus ainus sisehall Tallinnas, mis on umbes 700 ruutmeetrit suur.

Stardiraha töötukassast

Töötukassast saadud 4000 euro eest lasi Mässo teha internetti kodulehe, ostis 20 komplekti varustust: relvad, maskid, kaitseriided – ning ehitas lisaks välibaasile vanasse kolhoosi laudakompleksi ka sisehalli.
«See hoone ehitati virtsahoidlaks, aga tööle see ei jõudnud hakatagi,» lausus Mässo.

Nüüd on renditud hoonesse tehtud eraldi ruum relvade ja riiete hoidmiseks ning maja kaks tiiba veetud täis mitmesuguseid autokummidest ja laudadest takistusi ja varjumiskohti. «Seintesse tegime veel uksi juurde ja valgustuse jaoks vedasime elektrikaablid,» ütles Mässo.

Lahinguvälja kavandamisel on Mässo sõnul tähtis, et mõlemal võistkonnal oleks võrdne võimalus ennast peita. Samuti peab olema piisavalt võimalusi varjatult liikuda.

«Kui takistuste vahed liiga suured jätta, jääd sinna toppama,» selgitas üle kolme aasta aktiivselt paintball`i mänginud Mässo ning oli tulemusega rahul.

«Kuna siin saab liikuda erinevates tiibades, siis on võimalik vaikselt ja nähtamatult vastasest mööda hiilida. Proovilahingud on näidanud, et planeering on hästi õnnestunud,» kiitis Mässo.

Taktikaline sõjamäng

Hinnakirja järgi tuleb sõjamängu eest ühel inimesel maksta 16 eurot, mille eest saab kaitseriietuse, maski, relva ja 200 värvikuuli.

Mässo sõnul jätkub sellest moonast umbes 1,5 tunniks ning kuna üks lahing kestab ligikaudu pool tundi, saab teha keskmiselt kolm mängu. «Kõmmutada saab kõvasti ja alati on võimalik kuule juurde teha,» lausus juhataja.

Paintball on Mässo sõnul eelkõige taktikamäng, kus oluline on vastase ülekavaldamine ja vigade märkamine.

«Kes varem pole mänginud, arvavad sageli, et see on valus ja nad ei saa hakkama. Aga tegelikult on pihta saamine pigem ehmatav kui valus,» selgitas Masso ning lisas, et ohutuse pärast alla kolme meetri lasta ei tohigi.

Kuigi mängukoht asub Tartust üsna kaugel, pole see Mässo arvates takistuseks. «Meilt saab tellida täispaketi. Võime oma bussidega inimestele järele tulla ning koostöös kohaliku firmaga pakume ka majutust, toitlustust ning loodusretke. Võime koostada tervet päeva täitva programmi ning paintball võiks olla üks osa,» rääkis Mässo.

Tartus saab paintball`i mängida Raadil ning Lõunakeskuse kõrval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles