Pillimeister sättis Eesti suurima kiivrikogu näituseks

Hans-Martin Tammesalu
, suvereporter
Copy
KGB kongide muuseumis kiivirnäitus, kus on 50 kiivrit pillide parandaja ja kaitseliitlase Aare Nõmme erakogust.
KGB kongide muuseumis kiivirnäitus, kus on 50 kiivrit pillide parandaja ja kaitseliitlase Aare Nõmme erakogust. Foto: Laila Kaasik

Riia ja Pepleri tänava nurgal hallis majas tegutses 1940.–1950. aastatel punavõimu julgeolekuasutus NKVD/KGB ning siis oli selle hoone keldris ebainimlik koht, poliitilistel põhjustel arreteeritute eeluurimisvangla. Nüüd on seal KGB kongide muuseum, kus praegu saab ajutiste näituste osas uudistada kiivreid.

Esimeses maailmasõjas kasutusele võetud Saksa Stahlhelm, mis toodeti 1916. aastal. See mudel on hilisematest kõrgem ja tal on sarved, mille külge kinnitub lisakaitset pakkuv soomusplaat. Paljud 1916. aasta kiivrid ehitati hiljem ümber nii-öelda 1917. aasta versiooniks, mille sees on metallist konstruktsioon. Aare Nõmme kogus oleval kiivril on alles originaalne nahast sisu.
Esimeses maailmasõjas kasutusele võetud Saksa Stahlhelm, mis toodeti 1916. aastal. See mudel on hilisematest kõrgem ja tal on sarved, mille külge kinnitub lisakaitset pakkuv soomusplaat. Paljud 1916. aasta kiivrid ehitati hiljem ümber nii-öelda 1917. aasta versiooniks, mille sees on metallist konstruktsioon. Aare Nõmme kogus oleval kiivril on alles originaalne nahast sisu. Foto: Kristjan Teedema

Kõik välja pandud 50 kiivrit, teadaolevalt Eesti suurim selliste peakatete kollektsioon, kuuluvad erakoguja Aare Nõmmele. Aga Nõmme põhitöö pole seotud militaarteemadega – ta remondib juba pea 40 aastat puupuhkpille ja mängib ise flööti. Kümmekond aastat Tartus elanud Nõmm töötas varem Tallinnas Eesti muusika- ja teatriakadeemia pilliremonditöökojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles