Suvejooksu konflikt jätkub: nii abilinnapea kui spordivõistluse korraldaja läkitasid täiendava selgituse

Tartu Postimees
Copy
A. Le Coqi spordimaja ees on püsti koroona testimistelk, samas pidanuks asuma ka suvejooksu telk.
A. Le Coqi spordimaja ees on püsti koroona testimistelk, samas pidanuks asuma ka suvejooksu telk. Foto: Kristjan Teedema

Skechersi suvejooksu korraldajad otsustasid möödunud reedel, et 8. augustil toimuma pidanud võistlus tuleb virtuaalne, sest linnavalitsus otsustas A. Le Coqi spordihoone juurde taas püsti panna koroonaproovide võtmise telgi. Samas kohas pidanuks olema jooksu start. Korraldajad kartsid, et potentsiaalsete viirusekandjate sattumine stardipaika võinuks tekitada ohuolukorra.

Kui Tartu Postimees selle nädala algul juhtunu tagamaid uuris, ilmnes muu hulgas, et võistlus läks loodetud kujul vett vedama otsustajate möödarääkimiste tõttu. Nii sündis ajakirjanik Aet Rebase sulest uudis «Abilinnapeade suhtlusvea tõttu jääb ära jooksuvõistlus».

Abilinnapea Mihkel Leesi hinnangul oli selline käsitlus vildakas ning ta soovis oma vaatenurka täpsustada. Jätkamaks teema käsitlemist tasakaalustatult, palus toimetus oma nägemust üksikasjalikumalt valgustada ka võistluse korraldajal Jaanus Mäel.

Skechersi jooksul pidanuks olema 5-, 10-, ja 21,5-kilomeetrine distants, mis oleksid kulgenud Annelinnas, Ihastes ja Tammiku piirkonnas. Varasematel aastatel on jooksust osa võtnud spordisõprade arv küündinud 3000 ligi, tänavu arvestati umbes 1200 osalejaga.

Avaldame siinkohal mõlema poole pöördumise.

Mihkel Lees, Tartu abilinnapea

Mihkel Lees
Mihkel Lees Foto: Margus Ansu

Tartu Postimehe vahendusel jõudis avalikkuse ette lugu, milles populaarse suvejooksu korraldaja süüdistas linnavalitsust temast teerulliga üle sõitmises, sest oli andnud loa paigaldada koroonaproovide võtmise telk A. Le Coqi spordihoone juurde, kus see ka kevadise viiruselaine ajal asus.

Tahan selle uudise jätkuks rõhutada, et taas keerulisemaks muutunud olukorras on linnavalitsuse jaoks kõige tähtsam hoida tartlaste tervist ja elusid. Kolmapäevases artiklis väitis Skechersi suvejooksu korraldaja Jaanus Mäe, et jooksu korraldamine virtuaaljooksuna tekitab suure rahalise kaotuse, sest linnavalitsus maksab toetuse välja vaid siis, kui üritus toimub reaalse spordivõistlusena. See väide ei vasta mingilgi moel tõele. Korraldajaga on leping sõlmitud selle aasta 3. märtsil ja toetus on välja makstud juba 19. märtsil. Seega on vale väita, et toetus on välja maksmata. Samuti ei ole ühtegi põhjust, miks korraldaja peaks kahtlustama, et toetust hakataks temalt hiljem tagasi nõudma.

Linnavalitsuse sõnum on tänavusel, äärmiselt keerulisel aastal olnud kogu aeg see, et linn toetusi tagasi ei küsi. Ka mitte siis, kui koroonakriisi tõttu on tulnud üritus päris ära jätta või on tulnud see läbi viia mõnes teistsuguses formaadis (sh virtuaalselt).

Tänavu on juba mitmed spordi- ja kultuuriüritused toimunud tavapärasest erinevas vormis ja linn on neid toetanud.

Kuigi ma palusin juba esmaspäeval telefonivestluses Jaanus Mägiga toetuse teemal ühendust võtta linnavalitsuse sporditeenistusega, ei ole ta seda minu teada siiani teinud. Samas on ajakirjanduse vahendusel lendu lastud valeväiteid.

Jooksuvõistluse korraldaja väitis Tartu Postimehe artiklis, et linnavalitsus sõitis temast teerulliga üle. Selle väitega ei saa mitte kuidagi nõustuda. Jah, uue koroonapuhangu tõttu kerkis proovivõtutelgi paigaldamine päevakorrale tõepoolest ootamatult ning kuna see oli kevadel samas kohas juba edukalt toiminud ja tartlased olid selle asukohast teadlikud, ei tundunud mõistlik hakata paika nüüd muutma.

Kui reedel selgus, et samale asukohale on planeeritud Skechersi jooksu stardipaik, kinnitas abilinnapea Asko Tamme tõepoolest korraldajale esmalt, et telgi asukohta ei ole kavas muuta. Ent siin on väga oluline tähele panna, et juba samal päeval palusin mina korraldajal oma otsustega mitte rutata ja oodata võimalikku kompromissi esmaspäevani. Seega on kohatu siinkohal rääkida teerullist.

Paraku otsustas korraldaja ikkagi juba nädalavahetusel, ilma et oleks linnavalitsusega veel konsulteerinud, jooksu ära jätta ja korraldada see virtuaalselt. Nii kadus ka võimalus kompromissile jõuda.

Linnavalitsuse huvi on kogu aeg olnud, et vaatamata keerulisele ajale jätkuks meie linnas elu võimalikult mitmekesiselt ning et võimalus mööda leiaks aset kultuuri- ja spordiüritused. Kavatseme endiselt pidevalt suhelda nii ürituste korraldajate kui ka ettevõtjatega, et otsida ühiselt parimaid lahendusi.

Jaanus Mäe, suvejooksu korraldaja

Jaanus Mäe
Jaanus Mäe Foto: Erakogu

Linnavalitsuse toetuse küsimus ei puudutanud selle ülekandmist (see laekus tõesti märtsis), vaid kulude abikõlblikkust. Reeglid on üles ehitatud reaalse spordiürituse toimumisele ega näe virtuaalsete ürituste võimalust. Minust on mööda läinud kellegi lubadus koroonakriisi ajal toetusi mitte tagasi küsida. Viimati suhtlesin mõni kuu tagasi sporditeenistuste peaspetsialistiga, kes väitis, et virtuaalseid üritusi ei toetata. Olles nüüd Mihkel Leesilt saanud uut infot, pean ses osas peaspetsialistiga nähtavasti uuesti rääkima.

Iseenesest on muidugi tervitatav, kui saame 3000-eurost toetust kasutada juba tekitatud kulutuste katmiseks. Paraku jääb reaalne kahju ikkagi suuremaks kui linna toetus. Ja kahju kasvanuks veelgi, kui me oleks otsustamisega viivitanud.

Väljendi teerull kasutamise asjakohasuses jään Leesiga eriarvamusele. Mina lugesin reedesest Tartu Postimehest, et spordihoone ette tuleb koroonatelk. Avaliku ürituse loa suvejooksule oli linn andnud aga juba mitu nädalat varem ja seda on abilinnapea Asko Tamme ka meedias tunnistanud.

Terve reedene päev kulus mul selleks, et suhelda ja loota, et linnavalitsus leiab olukorrale lahenduse. Aga lahendust ei tulnud, pakuti vaid umbmäärast võimalust, et võib-olla selgub midagi järgmisel nädalal. Jah, Lees oli igati abiks kaasa mõtlema ja pakkus, et võtab esmaspäeval linnapeaga jutuks võimaluse koroonatelk jooksupäevaks sulgeda. Aga ta ei saanud midagi garanteerida.

Minu selge sõnum oli, et spordiüritus ei sobi kuidagi koroonatelgiga kokku – isegi mitte siis, kui telk on sel päeval kinni. Pakkusin, et telgile tuleks leida uus koht. Paraku Tamme spordivaldkonna abilinnapeana väljendas reede õhtul veendumust, et telk jääb paigale. Seega jäigi minusse tunne, et telki kiirkorras võistluspaika tuues käitus linnavalitsus teerullina. Mind arutellu ei kaasatud.

Kuigi Mihkel Lees helistas mulle esmaspäeval ja rääkis, et võib-olla viiakse telk neljapäeval spordihoone eest minema laululava taha, ei olnud mul selle infoga enam midagi peale hakata. Reedel see teadmine puudus ja asusime nädalavahetusel üldsust informeerima, et tavajooksu ei toimu.

Nii osaleja kui korraldaja jaoks on iga hilinenud päev suure väärtusega. Me ei saanud oodata uue nädala neljapäevani ja vaadata, kas telk ka päriselt ära viiakse või mitte. Me ei saa jooksusõpradele öelda, et ärge ikkagi homme kohale tulge.

Need, kes on oma elus ise üritusi korraldanud, teavad millise ajavaru, koormuse ja operatiivsusega tuleb arvestada. Kindlasti ei saa teha kaalukaid otsuseid üksnes emotsioonist lähtuvalt.

Abilinnapea Lees ütleb, et linnavalitsus suhtleb pidevalt nii ürituste korraldajate kui ettevõtjatega otsimaks parimaid lahendusi. Meil algas suhtlus alles eelmisel reedel, kui koroonatelgi tulemine oli juba välja hõigatud, ja sedagi minu algatusel. Kui Tartus tuleb ühe spordiürituse korraldajal omal initsiatiivil korraga ja eraldi suhelda nelja abilinnapeaga, siis on see küll liialt keeruline süsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles