Üliõpilasteater läks tuurile animatsiooni ja kabuki teatri mõjulise lavastusega

Copy
Peeter Piiri lavastuses «Sandi õnnistus».
Peeter Piiri lavastuses «Sandi õnnistus». Foto: Hege-Lee Paiste / Tartu üliõpilasteater

Tartu üliõpilasteater asus juuli eelviimasel päeval koguperelavastusega «Sandi õnnistus» suvetuurile, mis algas Vormsilt, ulatub täna Pokumaale ja teisipäeval Maarja külla ning lõpeb 15. augustil Värska talumuuseumis.

55-minutilise lavastuse alustekstideks on eesti rahva muinasjutud. Enor Niinemägi on kasutanud lavastades omapärast teatrikeelt. Näitlejate kõne osatähtsuse on ta viinud miinimumini, loo sisu antakse edasi muusikariistade, žestide ja liikumisega ning vahel ka vahetekstidega, aimates niimoodi järele tummfilmi esteetikat.

«Selline esteetiline võte on omane ka idamaistele teatrivormidele nagu näiteks kabuki teater, millest oleme oma loomeprotsessis inspiratsiooni ammutanud,» annab trupp etendusele tulijaile teada. «Taolised võtted muudavad etenduse oluliselt dünaamilisemaks kui verbaalsele väljendusele rõhuv vorm, mida on kasutatud valdavalt lääne teatris. Lisaks eelpoolmainitule oleme põiminud oma lavakeelde ka teatriklounaadi.»

Eeskuju teatriklounaadi laval kasutamiseks on Tartu üliõpilasteater leidnud multiplikatsioonist, eriti 1970. ja 1980. aastate eesti (eriti Priit Pärn), vene ja ukraina autorite animatsioonidest. «Toona oli multifilmi tegemine tehniliselt erakordselt töömahukas ettevõtmine, mis muutis minimalismi loo jutustamisel elulise tähtsusega asjaks,» selgitab näitetrupp. «Me leiame, et just tolle ajastu animaatorid leidsid teatava esteetilise kvintessentsi, mille ülekandmine teatriruumi on viljakas tegevus.»

Tartu üliõpilasteater on seda sorti lavastuslikku esteetikat uurinud mitu aastat. Esimene katsetus oli lavastus «Põhjanaela paine», mis põhines Arvo Valtoni omamuinasjuttudele.

Vaatajate ees on Peeter Piiri, Enor Niinemägi, Kristjan Tammi, Mart Alaru, Kelly Kittus, Rutt Vare ning Annabel Berg või Katrin Kalma.

«Sandi õnnistus» pälvis Viljandis üleriigilisel tudengite teatrifestivalil 2018 publiku lemmiku preemia.

Kristjan Tammi (vasakult), Kelly Kittus, Annabel Berg ja Enor Niinemägi lavastuses «Sandi õnnistus».
Kristjan Tammi (vasakult), Kelly Kittus, Annabel Berg ja Enor Niinemägi lavastuses «Sandi õnnistus». Foto: Hege-Lee Paiste / Tartu üliõpilasteater
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles