Avaveeujujate tihe nädalavahetus: esmalt ujudes üle väina ja seejärel üle Saadjärve

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

See nädalavahetus oli avaveeujujate jaoks eriti toimekas. Nimelt toimus sel nädalavahetusel kaks väga pika traditsiooniga ujumisvõistlust. Laupäeval ujuti üle Väikese väina ning pühapäeval kogunesid avaveeujujad Kukulinna, et ujuda üle Saadjärve.

Nii Väikese väina kui ka Saadjärvest üle ujumine toimusid sel korral 27. korda. Vahe seisneb kahel väga pika ajalooga võistlusel aga selles, et üle Väikese väina ujumine on avaveeujumise seeriavõistluse osavõistlus, kuid üle Saadjärve ujumine on täiesti eraldiseisev spordisündmus.

Ka võistluse osalejate arv oli väga erinev. Väikese väina ujumisel osales ligi 200 inimest, üle Saadjärve ujus aga ligi 70 ujujat.

Paljud täna Saadjärve võistlusel osalejad sõnasid, et tegelikult oli neil Väikese väina võistlus veel omajagu lihastes ning seetõttu jäi nii mõnelgi Saadjärve võistlusel tulemus loodetust kasinamaks.

Oluline vahe oli ka mõlemal võistlusel selles, et laupäeval oli väina ületamiseks vaja läbida 2,3 kilomeetrit ning seda üsna keerulistes oludes. Vesi oli küll mõõdukalt jahe, 18 kraadi, kuid lainetus segas ujujaid üsna palju.

Saadjärvel küündis veetemperatuur üle kahekümne kraadi ning vesi oli peaaegu peegelsile. Võistluse korraldajad sõnasid, et ametlik distants oli ligi 1,6 kilomeetrit. See kulges Kukulinna rannast Jääaja keskuse kõrval asuvasse randa, kus finišeerimiseks tuli ära puudutada rannas asuv suur Liisukivi.

Et ujujatel oli orientiiriks vaid veel hulpivad poid ja parv, läbis pea iga ujuja väga erineva distantsi. Võistlejatel kaasas olnud nutikellad näitasid läbitud distantsi 1,8 kilomeetrist 2,1 kilomeetrini.

Kui Väikese väina võistlusel oli ankrunaiseks tartlanna Malle Elvet, siis Saadjärvel astus Elvet veest välja eelviimasena. «Mis? Kas keegi on veel vees või,» küsis ta üllatunult pärast Liisukivi puutumist.

Vastuseks sai ta, et tõesti, võistluse vanim osaleja, järgmisel nädalal 85-sünnipäeva tähistav Vello Matto on veel vees. Matto jõudis tormilise aplausi saatel kaldale paar minutit pärast Elvetit. «Suurepärane tulemus, tehke järgi mehed,» kiitis Mattot võistluste korraldaja Lembit Toru.

Esimest korda võistluse ajaloos võitis selle üldarvestuses välisriigi kodanik, lätlane Kristaps Mikelsons. Naistest oli parim Margaret Markvardt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles