Tiigi tänava seinamaal sündis põlvkondade ühistööna

Tartu Postimees
Copy
Seinamaal Tiigi 3 seinal.
Seinamaal Tiigi 3 seinal. Foto: Silver Siilak

Juuli keskpaigas valmis SmartEnCity projekti 13. seinamaal «Puhujad». Tiigi 3 maja otsaseina kaunistava maali autor ja teostaja on Tartu kunstnik Markus Kasemaa.

Inspiratsiooni sai kunstnik oma isa Andrus Kasemaa samanimelisest seeriast, mille joonistustest on uus teos kokku lõigatud, kleebitud, stiliseeritud ja koloreeritud. Kuna mõlema kunstniku stiilid on sarnased ja ka Markuse enda joonistustes leiab samalaadseid «puhujaid», tundus ühistöö sümbioos kunstniku sõnul loomuliku ja põnevana. Tiigi 3 majal valminud teos mõjub vaatlejale fantastiliselt ja mõistatuslikult, mis on kunstniku sõnul taotluslik.

Teose maalis seinale kunstnik ise ja lõpptulemust kiidab ka protsessi kureerinud projekti kunstikuraator Evelin Zolotko. «Just Markuse käekiri muudab selle teose lisaks isa-poja ühistööle huvitavaks.»

Kõik SmartEnCity projektiga liitunud hruštšovkad saavad kas maja fassaadile või lähiümbrusesse kunstiteose. Projektiga liitunud 17 majast on nüüdseks 13 saanud endale seinamaali, neli maja on veel kunstiteose ootel. Valminud seinamaalidest on Tartu Kaarsillal avatud näitus «Kunstiteosed smartovkadel».

SmartEnCity projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini. Projekti elluviimisel tekib Tartu kesklinna tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad on renoveeritud liginullenergiahooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, korteritesse paigaldatakse targa kodu lahendused.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Markus Kasemaa loominguga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles