Endine Tartu võrkpallinaiskonna peatreener Kristjan Kais midagi taga ei nuta

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu Ülikool/Bigbank võrkpallinaiskonda poolteist aastat juhendanud Kristjan Kais istub uuel hooajal tribüünidel kaasaelajana, mitte peatreeneri rollis.
Tartu Ülikool/Bigbank võrkpallinaiskonda poolteist aastat juhendanud Kristjan Kais istub uuel hooajal tribüünidel kaasaelajana, mitte peatreeneri rollis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Käesolev hooaeg on koroonakriisist tingitud raha puudumise tõttu seadnud mitmed spordiklubid valikute ette. Tartu Ülikool/Bigbanki võrkpallinaiskonna peatreenerina uuel hooajal enam Kristjan Kaisi ei näe, sest klubil polnud vahendeid temaga lepingu jätkamiseks. Uueks peatreeeneriks saab suure tõenäosusega senine klubi manager Hendrik Rikand, kes siiani oli Kaisi kõrval abitreener.

Hendrik Rikand ütles, et otsus tuli langetada raske südamega. «Koroonakriis pani meie eelarve proovile ning pole enam piisavalt raha, et Kristjan Kaisi lepinguga jätkata. Miski muu seda otsust ei tinginud,» ütles klubi manager Hendrik Rikand.

Tartu Ülikool/Bigbank naiskonda natuke vähem kui kaks hooaega juhendanud Kristjan Kaisile sai otsus teatavaks möödunud nädalal. «Ega ma ei välista, et kui kunagi tekib võimalus, saaksin Tartu naiskonna juhendamisega uuesti alustada. Kurvastada ega midagi taga nutta küll ei ole,» ütles Kristjan Kais.

Kaisi juhtimisel tuli Tartusse naiskonnaga üks Eesti meistritiitel ja karikavõit. Peatreenerina oli tal algusest peale kaks selget eesmärki, millest mõlemad on osaliselt täitunud. «Esiteks tahtsin kasvatada stabiilsust ja vähendada tiimi oma vigade hulka, mis kohati õnnestus, aga siiski mitte täielikult. Teiseks tahtsin parandada blokki, mis kindlasti paljudel mängijatel nüüd tugevam on,» rääkis Kais.

Vähe trenni

Kaisi sõnul on tema mantlipärijal nooremate mängijatega kergem muutusi läbi viia. «Noortel saab tehnikat muuta ja neid mängijatena rohkem arendada. Minu ajal kuulusid koosseisu kogenud mängijad, kellega kahjuks ei jäänud nädalas kolme pallitrenni kõrvalt individuaalseks arenguks piisavalt aega,» selgitas Kais. Kui möödunud aasta sügisel õnnestus hommikuti trenni teha, siis hiljem vajusid varajased trennid kooli või töö tõttu ära. Kaisi hinnangul ongi see sageli murdepunkt amatöörvõistkonnas, kus mängijad tegelevad palli mängimise kõrvalt teiste asjadega.

Lisaks peatreeneri lahkumisele ei ole uuel hooajal Tartu Ülikool/Bigbank naiskonnas mitmeid mängijaid. Tartu tiimist lahkuvad Kadi Kalm, kes alustab Tšehhis õpinguid, Ingrid Kiisk, kellele klubi ise Soome meistriliigas lepingu sai ning Kerttu Lääne, kes saab teist korda emaks. Veel siirdub Tallinnasse elama ja õppima Liis Noormets. Mängijate lahkumine pole Kaisi sõnul aga tema minekuga kuidagi seotud.  

«See pole tingitud klubi raskest seisust, vaid otsused sündisid juba palju varem. Naised mõtlevad enne elus asjad läbi, kas saavad ennast võrkpalliga siduda. Eks Andrei Ojametsa tulekust saati oli selge, et kui annad nõusoleku tiimis olla, pead ka pingutama,» lisas Kais. Veel näeb Kais lahkujate võimaliku põhjusena ühe mängija otsust, mis ka teisi mõjutada võis. «See kõik oleks saanud Tartus ka varem juhtuda, aga ilmselt oli naiskond heas hoos ja kaua koos mänginud. Kui keegi neist tuli lahkumise jutuga, siis see võis suunata ka teisi oma otsuste osas järele mõtlema,» ütles Kais.

Noor võistkond

Kuigi uus naiskond põhineb suurel määral noorematel mängijatel, loodab Kais, et keegi kogenud mängijatest siiski alles jääb. Igal juhul plaanib ta saabuval hooajal istuda tribüünidel publiku hulgas ja hoiab uuele peatreeneri kandidaadile Hendrik Rikandile pöialt. «Tema saaks kindlasti nende juhtimisega hästi hakkama ning muutus annaks juurde värsket hingamist.»

Hendrik Rikand tunnistab, et on suur tõenäosus, et tema Tartu naiskonda juhtima hakkab. Mängijate osas püsib tal veel lootusi. «Ma ei ütle midagi kindlat Ann Starkopfi, Laura Reiteri ja Mari Araku osas. Kõik sõltub tervisest ja tööasjadest. Tõsi, selge on see, et naiskond on tänavu noorem,» ütles Rikand.

Muuhulgas tõi Rikand välja, et ka Tartu korvpallis kerkis saabuvaks hooajaks senine abitreener tunduvalt kõrgemale kohale. «Täitsa huvitav, et mitmel rindel abitreenerid ohjad haaravad. Ei tea, kas Tammeka peatreener peaks ka juba abitreeneriga kokkuleppeid sõlmima hakkama?» küsis Rikand. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles