Parima talutoidu tiitel tuli Tartumaale

Tartu Postimees
Copy
Andre juustufarmi perenaine Erika Pääbus.
Andre juustufarmi perenaine Erika Pääbus. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eestimaa talupidajate keskliit (ETKL) korraldas sellel aastal  viiendat korda parima talutoidu konkurssi, mille seekordne võitja on Tartumaal tegutseva Andre juustufarmi juust Andre Prima Old.

Konkursiga tõstetakse esile kodumaist talutoitu ja tunnustada tublide talunike tööd. 13-liikmeline žürii valis oma lemmikud välja 81 talutoote seast.

ETKL-i juhatuse liikme Kerli Atsi sõnul näevad väiketootjad vaeva selle nimelt, et rikastada meie toidulauda kvaliteetsete toodetega. «Meil on hea meel näha, et iga aasta võtab võistlusest osa pea sadakond toodet, mille seast leiab nii põnevaid uudistooteid kui ka juba tuntud lemmikuid,» ütles Ats ja lisas, et parima talutoidu konkursil tunnustatakse just parimatest parimaid.

Žürii esinaise Ragne Värgi sõnul on aasta-aastalt näha ja tunda võistlejate hulgas aina tugevamat konkurentsi. Üha enam panustatakse toodete maitsesse, koostisesse, tervislikkusesse ja pakendisse. Viimase arengus on suur samm edasi astutud ja nii mõnigi talutoode on saanud väga toreda disaini.

«Taas oli väga tugev konkurents juustude arvestuses ning olen lummatud, et Eesti parima talutoidu valimisel nii palju häid juuste on esindatud. Isiklikult leidsin sellest kategooriast taas palju lemmikuid,» kinnitas Värk.

Ta lisas, et esmakordselt oli sel aastal ka alkohoolsete jookide kategooria ning selles on tunda tegijate tugevust ja teadmisi. Lisaks oli  üks positiivseid üllatajaid tema sõnul maiuste kategoorias Nopri juustušokolaad.

Žürii liige, Selveri ostudirektor Katrin Riisalu osales parima talutoidu valijate seas esimest korda ja kinnitas juba teada tõde, et Eesti talupidajad valmistavad väga palju põnevaid ja maitsvaid tooteid. «Tugevamad kategooriad olid piimatooted, juustud ja joogid. Aina enam panustatakse toodete väljanägemisse, mis on väga oluline. Tihti sõltub toote müügiedu just sellest, kuidas see riiulilt silma hakkab. Värsked katsetused selles vallas on positiivselt üllatavad,» kiitis Riisalu.

2020. aasta parim talutoit selgitati välja kaheksas kategoorias. Parim tervisetoode on kooritud kanepiseemned Tammejuure mahetalust, parim lisand on vaarikasinep Tänava talust, parim piimatoode on kambapiimajogurt Cocco Viinamärdi talust, parim talujuust on Andre Prima Old Andre juustufarmist, parim valgutoode on kartulivorst Otto talust, parim alkoholivaba jook kaseglögi Birch Lagoonist, parim alkoholiga jook käsitööõlu Väike Wiik Kolkilt ning parim maius Andre juustušoks Andre juustufarmist. 

Kaheksa kategooria võitjate hulgast selgitati välja ka konkursi üldvõitja ehk kõige enim punkte kogunud toode, mille pälvis Andre juustufarm oma tootega Andre Prima Old.

Tänavu valitati esimest korda ka parim piirkonnatoode. Sellel aastal on fookus Läänemaal ning piirkonnatoote võitja kuulutatakse välja Haapsalus Valge Daami festivalil. Võidutooteid aitab tutvustada Selver.

13 liikmest koosnev hindamiskomisjoni kuulusid tunnustatud kokad, toidublogijad, ajakirjanikud, ministeeriumi esindajad ja turunduseksperdid. Žürii esinaine oli Ragne Värk.

Parimat talutoitu valiti viiendat aastat järjest. Eelmisel aastal sai selle tiitli Kasekunsti tume mahekasesiirup. 2018. aasta parim talutoit oli Männiku lambapiimajogurt ja 2017. aastal võidutses Andre juustufarmi juust Grand Old. 2016. aastal võttis võidu Pajumäe talu mahekeefir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles