Torma kandi kohvikutepäev tegi katse kaasata vene kogukondi

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy

Pühapäeva hommikul muutus vaikne ja rahulik Torma alevik Jõgevamaal tavatult rahvarohkeks. Esimest korda leidis aset Torma kandi kohvikutepäev, mis tõi kokku nii kohalikke kui ka kaugemaltnurga tulijaid.

Kohvikutepäeva peakorraldaja, Torma ka Vaiatu rahvamaja kultuurijuht Liina Abram ütles, et üritus õnnestus üle ootuste hästi.

«Meil tegelikult puudus kahtlus, et kohalikud asjaga kaasa tulevad. Mõtlesime läbi, kes võiks kohvikuid teha ja suhtlesime nendega otse,» selgitas Abram. Kui oma kandi rahva osaluses oli Abram kindel, siis paljude tormalaste jaoks oli menu väljaspool kogukonda meeldiv üllatus.

Just seda kinnitas ka Torma lasteaia ees kohvikut pidanud Silvi Teppan. Ta ütles, et kohale tuldi nii Mustveest kui Jõgevalt ning märgata võis ka soomlasi.

Igaüks midagi

«Kõik toidud on meie õpetajate välja mõeldud, igaüks tõi midagi,» selgitas ta kohviku toimepõhimõtet. Pannkoogid läksid Teppani sõnul nagu soe sai ning pontšikutele pidi taigent juurde tegema koguni kolm korda. «Ei osanud ette arvata, et huvi nii suur on. Vahepeal oli tunne, et siin on sada inimest korraga,» elavnes ta. Kuna Torma lasteaed korraldab aastas mitu laata, sujus ka seekord omavaheline koostöö ilma suuremate viperusteta. Vaatamata puhkusteperioodile osales kohviku tegemises enamik lasteaia õpetajaid.

Torma mõisakompleksi kuuluvasse moonakatemaja juurde oli üles seatud kohvik, kus uhked samovarid ja vaagnad lasid aimata slaavilikku stiili. «Tegime 150 portsu pelmeene ja minu teada on need kõik läbi müüdud,» ütles moonakatemaja omanik Urbo Vaarmann.

Kohvikutepäeval võis lisaks eesti keelele kuulda vene keelt. Siiani on Peipsiveere elanikkond Torma üritustele harva sattunud, kuid seekord näis olevat teisiti. «Meil oli esmakordne katsetus, kuidas info jõuaks vene kogukondadeni. Koostasime Facebookis ka venekeelse reklaami, mida jagati vene kogukondade gruppides. Käisime Mustvee linna päevadel reklaami tegemas,» rääkis Abram.

Läbi proovitud

Torma kooli vastas oli külastajatele uksed avanud ka seal juba seitsmendat aastat tegutsev Loova Energia keraamikahoov, mis pakub külalistele müügiks nii keraamikat kui korraldab ka koolitusi.

«Me võtame osa avatud talude päevast juba viiendat aastat. Seekord on Torma kohvikutepäev avatud talude päevaga samal ajal selle mõttega, et inimesed on siis liikvel,» rääkis keraamikahoovi eestvedaja Erika Aasa.

Tuuletasku, kanatasku ja pavlovi kook on Aasa tutvusringkonnal aastate jooksul kõik järgi proovitud. «Siin on mitme perenaise küpsetised ja seetõttu ongi meil selline rikkalik laud,» märkis ta.

Külastajad valisid välja ka oma lemmikkohviku. Esile tõsteti näiteks Torma keskuses asunud Luulekohvikut, Lilleaia kohvikut Lullikatku külas ja Lääned Köögis kohvikut Vaiatus. Kohvikutepäeva lõpetas Torma keskuses toimunud Rehi ja Kalm duo esinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles