Tartu üliõpilasteater viib koguperelavastuse «Sandi õnnistus» suvetuurile

Tartu Postimees
Copy
M. J. Eiseni, J. Kunderi ja teiste kogutud eesti rahva muinasjuttude ainetel põhinevat lavatükki «Sandi õnnistus» etendatakse 15 korral Lääne- ja Lõuna-Eesti erinevais paigus.
M. J. Eiseni, J. Kunderi ja teiste kogutud eesti rahva muinasjuttude ainetel põhinevat lavatükki «Sandi õnnistus» etendatakse 15 korral Lääne- ja Lõuna-Eesti erinevais paigus. Foto: Erakogu

M. J. Eiseni, J. Kunderi ja teiste kogutud eesti rahva muinasjuttude ainetel põhinevat lavatükki «Sandi õnnistus» etendatakse 15 korral Lääne- ja Lõuna-Eesti erinevais paigus.

«Sandi õnnistus» kasutab omapärast kompositsioonilist teatrikeelt. Näitlejate verbaalse kõne osatähtsus on viidud miinimumini, loo sisu antakse edasi muusikariistade, kujude, žestide, liikumistega ning vahetekstidega orkestrist, aimates niimoodi järele tummfilmi esteetikat.

Etenduse pealkiri on inspireeritud paljudes eesti muinasjuttudes levinud ambivalentsest motiivist, kus ebamaine jõud sekkub maisesse ellu nii, et tegelased omavad võimalust teatavaks eetiliseks või ka praktiliseks valikuks. Kas see osutub lõpuks sandi õnnistuseks või sandiks õnneks, jääb nii tegelase kui ka vaataja jaoks alati mõistatuseks, alati avatuks.

Lavastus pälvis veebruaris Viljandis toimunud üleriigilisel festivalil «Tudengite teatripäevad 2018» publiku lemmiku preemia.

«Sandi õnnistus» etendub valdavalt maapiirkondades ja peamiselt muuseumides eesmärgil mängida rahvalugusid neile omasemas keskkonnas ja panna nad seal publikuga kohtuma. Soovime äratada eriti noorema publiku huvi muuseumides valitseva miljöö ja seal olevate esemete vastu – ka neil on publikule oma lugu kõnelda. Leiame, et teater peab olema kättesaadav kõigile, sõltumata elukohast ja majanduslikust võimekusest. 

Lisaks etendusele pakume huvilistele võimalust osaleda lugude mitteverbaalse «vestmise» või esitamise töötoas, mis kestab poolteist tundi. Täpsem info toimumisaja kohta on leitav ürituse Facebooki lehelt. 

Osades mängivad Peeter Piiri, Enor Niinemägi, Kristjan Tammi, Mart Alaru, Kelly Kittus, Rutt Vare, Annabel Berg või Katrin Kalma. Lavastaja on Enor Niinemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles