Rõngu inimesed saavad uue hakkpuidul töötava katlamaja

Tartu Postimees
Copy
Rõngu elanikud saavad sügisest uue täisautomaatse hakkpuidul töötava katlamaja.
Rõngu elanikud saavad sügisest uue täisautomaatse hakkpuidul töötava katlamaja. Foto: eskiis

Osaühing N.R. Energy ehitab Tartumaale Rõngu uue, 1,5 miljonit eurot maksva hakkpuidul töötava nüüdisaegse katlamaja, mis on praegusest keskkonnasäästlikum ning aitab küttekulu kokku hoida.

Elva vallavalitsus andis katlamaja ehitusloa juuni lõpus ja hoone peaks lõplikult valmima novembri lõpuks. N.R. Energy juhataja Ahto Tisleri sõnul on tööd korraldatud nii, et uus katlamaja on valmis sooja tarnima juba septembrist ehk uus küttehooaeg saab alata tõrgeteta. «Väikses asulas ei tasu põlevkivikütteõlil töötav katlamaja enam ära. Uus katlamaja töötab peamiselt hakkpuidul, mis on palju ökonoomsem ja keskkonnasäästlikum,» märkis Tisler.

Uus katlamaja rajatakse praeguse katlamaja asukohta ja selle kasutuselevõtu järel peaks vähenema Rõngu elanike kulutused toasoojale. Tisleri kinnitusel planeeritakse ehitustööd nii, et need segaksid Rõngu inimeste igapäevaelu võimalikult vähe. «Mõningaid liiklusseisakuid võib ehitusega kaasneda – nende eest vabandame ja loodame elanike mõistvale suhtumisele,» ütles ta.

Ehitus läheb maksma 1,51 miljonit eurot ja seda kaasrahastab keskkonnainvesteeringute keskus. Katlamaja on projekteerinud EMP A&I ja selle ehitab ehitusfirma Efipa. Katlamajas hakkab sooja tootma 0,99 MW Austrias toodetud hakkpuidukatel Agro AVR1200. Varuvariandina saab sooja toota ka 1,95 MW õlikatlaga Viessmann Vitoplex 200. Katlamaja on täisautomaatne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles