Klaasikunstnik Rait Präätsa pannoo hakkab ilmestama uue büroohoone fuajeed

Tartu Postimees
Copy
Klaasikunstnik Rait Präätsa pannoo hakkab ilmestama Riia 15 büroohoone fuajeed.
Klaasikunstnik Rait Präätsa pannoo hakkab ilmestama Riia 15 büroohoone fuajeed. Foto: Erakogu

Riigi Kinnisvara AS korraldas kunstikonkursi ideelahenduse leidmiseks Riia 15 asuvasse endisesse maavalitsuse majja ja praegusesse büroohoonesse. Žürii tegi valiku 27 kavandi hulgast ja valis võitjaks klaasikunstnik Rait Präätsa pannoo «Maja».

Klaasist ja keraamikast võidutöö «Maja» on mitmekihiline süntees maalist ja reljeefist, mis võimaldab nii detailirohket lähivaadet kui mõjuvat kaugvaadet. Žürii hinnangul on värvirõõmus pannoo kõnekas mitmel tasandil ning suhestub vaimukalt ja veenvalt maja funktsiooni ja kasutajatega. Oma positiivse ja värske lähenemisega kujutab teos «Maja» ühiskonna ja inimeste mitmekesisust.

Žürii esimehe Kristi Lõhmuse sõnul on võidutöö ruumiline, värviküllane, väärikas ja kõnetab hoonesse sisenejat. Teose autor on arvestanud hoone ajaloo ja spetsiifikaga ning loonud erinevaid materjale kasutades kõneka teose.

Riia 15 Tartu haldushoone fassaad esindab 1960.–1970. aastate moodsat esindusarhitektuuri. Hoone iseloomulikud tunnused on välisseina vertikaalsed eenduvad liigendava funktsiooniga ehisribad, graniit-pesukrohvist seinapinnad ning laiad suure keskmise klaasiga aknad.

Klaasikunstnik Rait Präätsa käekirja on iseloomustatud väga tabavalt: ta kasutab klaasi joonistamiseks nagu paberit, maalimiseks nagu lõuendit ja vormib seda kui skulptuuri. Kolmemõõtmelised jutustused on kui klaasi vangistatud maailmad. Kunstnikult on arvukalt isikunäitusi ja osalemist suurnäitustel Eestis ja väljaspool ning mitmed väga tuntud tööd avalikus ruumis, mille suurepäraste näidetena on Niguliste kiriku vitraažaknad ja rahvusraamatukogu roosaken.

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid žürii esimees, hoone sisearhitekt Kristi Lõhmus, Riigi Kinnisvara projektidirektor Kärt Vabrit, Eesti kunstnike liidu esindajad Leena Kuutma ja Vano Allsalu, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Mariann Raisma ja Hanna-Liis Kont ning hääletusõiguseta eksperdina osales žürii töös Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse projektijuht Erik Vest. Kunstikonkursi võitjalt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 30 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles