Otepää vastus Ansipile: Pühajärve kooli liitmine on laste huvides

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää raekoda
Otepää raekoda Foto: arhiiv

Eile avaldas peaminister Andrus Ansip Postimehele antud usutluses arvamust, et Pühajärve põhikooli ning Otepää gümnaasiumi ühendamine on halb näide omavalitsuste ühinemisest. Ansipi seisukohale vastas Otepää vallavõim, et Pühajärve Põhikooli ja Otepää Gümnaasiumi liitumine on valla laste, hariduse ja õpikeskkonna kvaliteedi huvides. Pole ühtegi muud motiivi ega kaalutlust.

Otepää vallavalitsus kommenteeris oma pöördumises, et iga Eesti omavalitsuse esimene ülesanne on korraldada valla elu seadustest ja valijate juhtnööridest lähtuvalt nii, et valla ning kohaliku elu edenemine oleks järjepidev. Kui omavalitsus pole just püstirikas ning Eestis nad seda enamasti ei ole, siis tuleb lisaks tegutseda piiratud ressursi tingimustes.

Koolivõrgu ümberkorraldamine on Eestis üleriigiline protsess, märkis vald. Kes muutunud oludega täna ei kohane ja paratamatuid otsuseid edasi lükkavad, teevad ju hiljem sundolukorras need samad otsused niikuinii – ainult kallima hinnasildiga.

Otepää valla koolide ühendamise taga on juhtmõte – vallas peab säilima tugev põhikool ja tugev gümnaasium. Meenutame, et me ei ühenda ühte väikekooli suure kombinaadiga, vaid alla 100 õpilasega põhikooli üle 400 õpilaselise kooliga, seisab pöördumises.

Uute klassikomplektide avamiseks napib lapsi. Otepää vallas sündivate laste arv on viimasel ajal olnud stabiilselt 30-35 last aastas. Kuidas saaks see olla piisav mitme kooli ülalpidamiseks? Laste arve vähenedes suureneb iga lapse kohta pidevalt väikekooli ülalpidamiskulu, mis saab tulla ainult kõikide teiste laste hariduskulude arvelt.

Koolide ühendamine võimaldab valla väitel tagada õpetajatele paremaid palga- ja töötingimusi ning valla õpilastele ühtlaselt kõrgemaid õpikeskkonna standardeid. Paranenud ning tasuta koolibussiliinid tagavad kõikidele peredele võimaluse oma lapsed kooli saada.

Veel leiavad vallajuhid oma pöördumises, et koolide ühendamise kontekstis on veidi ülepingutatud jutt kodulähedase kooli kadumisest. Kahe kooli vaheline kaugus on seitse kilomeetrit. Suure osa õpilaste ja vanemate jaoks jääb tulenevalt nende elukohast distants kooli sisuliselt samaks.

«Miks on ühe Eesti valla – olgugi et üldiselt oma asjadega üleriigilises võrdluses hästi hakkamasaav – koolivõrgu paratamatud ümberkorraldused üleriigiliseks teemaks kujunenud? Sest oleme ise teinud vigu,» seisab pöördumises.

«Oleme olnud kannatamatud ja liialt vähe seletanud kõigile asjaosalistele selle otsuse haridusökonoomilisi põhjendusi. Omajagu emotsionaalset laetust on teemasse lisanud eelmise vallavalitsuse põhjendamata katse ametist vabastada Pühajärve Põhikooli direktor Mia Pallase – see on külvanud umbusku ka tänaste asjaosaliste vahele.»

Vallajuhid leiavad, et tänasesse päeva kandunud möödaniku mured on raskendanud dialoogi jätkamist Otepää vallavalitsuse ja Pühajärve lapsevanemate vahel. «Need asjaolud aga ei saa ega tohi meid sundida sulgema silmi sisuliste argumentide ees ega tegema hariduse kvaliteedis kompromisse laste arvelt. Omalt poolt lubame, et teeme kõik endast oleneva, et ühinemise protsess oleks võimalikult sujuv ning arvestaks kõiki põhjendatud muresid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles