Asfalt andis koerale särtsu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeva õhtul koos taksikoeraga Anne kanali äärest jalutamast tulnud tartlanna ehmus väga, kui tema lemmikloom hakkas Eedeni bussipeatuse juures ühtäkki tõmblema ning suust vahtu välja ajama.
Teisipäeva õhtul koos taksikoeraga Anne kanali äärest jalutamast tulnud tartlanna ehmus väga, kui tema lemmikloom hakkas Eedeni bussipeatuse juures ühtäkki tõmblema ning suust vahtu välja ajama. Foto: Sille Annuk

Teisipäeva õhtul saabusid vilkurite välkudes Tartusse Eedeni kaubanduskeskuse ette tuletõrjeauto ja politseipatrull. Mundrikandjad juhatasid inimesed keskuseesise bussipeatuse juurest kaugemale.

Koer sai elektrilöögi, inimesed õnneks mitte, kinnitasid päästetöötajad samal ajal bussipeatusest möödunud Tartu Postimehe ajakirjanikule.

Operatiivteenistused ümbritsesid ohtliku ala politseilindiga ning jäid elektrikuid ootama. Linna tänavavalgustusega tegelevad spetsialistid võtsid paviljoni toitepingejuhtme elektrikilbist lahti.

Koer hakkas tõmblema

Päästjad kutsus kohale tartlanna, kes saabus pisut varem koos oma taksikoeraga Anne kanali äärest jalutamast. Bussiootepaviljonist möödudes hakkas tema koer ühtäkki tõmblema. «Taks oli kangestunud ja oimetu ning tema suust tuli vahtu,» kirjeldas naine, kes palus oma nime leheveergudelt välja jätta.

Omanik püüdis lemmikut sülle võtta, kuid šokis loom pures teda. Järsku hüüdis bussi oodanud inimene: «Tulge sealt eemale, seal on elekter!»

Tagantjärele on naine hoiatajale tänulik: «Muidu oleks koer vist looja karja läinud.» Ehmatuse üle elanud naisele rääkis hoiataja, et ka tema hundikoer oli samast kohast elektrilöögi saanud.

Veidi hiljem, pärast päästjaid saabunud Eesti Energia spetsialist tuvastas bussipaviljonis ning selle ümbruse märjal asfaldil elektripinge.

Naine aga sõitis loomaarsti juurde ning laskis lemmiku tervist kontrollida. Samuti läks ta ise arstile, et tohterdada koerahammustustest saadud haavu kätel.

Järgmisel päeval tegi naine Tartu linnamajanduse osakonnale avalduse palvega kompenseerida koera ja tema enda ravikulud.

«Praegu on koer rahunenud, ehk pisut uimasem kui tavaliselt,» kirjeldas naine eile.

Vandaalide kätetöö

Väljakutse peale sündmuspaigale sõitnud Eesti Energia võrguteenuste elektrik Aivar Jõgiaas palja käega paviljonil ega selle ümbruses elektripinget ei tundnud. Seadmete abil tuvastas ta, et pinge levib siiski juhtmetest ja valgustitest väljapoole, ning ta lülitas elektrikilbist voolu välja.

Jõgiaas selgitas, et inimene ei pruugi ka 50–70-voldist pinget märgata, kuid koerad tunnevad pinget käppadega ega talu seda. Elektrikud räägivad omavahel, et hobuse tapmiseks piisab lausa taskulambipatareist, lisas ta.

Paviljoni ümber tekkis elektriväli, mis levis märja ilma ja libedustõrjeks kasutatud soola tõttu ilmselt ka kõnniteele.

Elektriku hinnangul võis paviljon pinge alla jääda pärast seda, kui vandaalid lõhkusid uue aasta alguses selle klaase. «Vesi jooksis juhtmete vahele,» nimetas Jõgiaas elektririkke arvatava põhjuse.

Tartu linnavalitsuse tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves lisas, et kuna rike elektrikilbist kaitset välja ei löönud, on tegemist valgusti või juhtme füüsilise vigastusega. Vaatlusel elektrikud riket üles ei leidnud, kuid viga on vaja üles leida, ütles ta.

Ilves lisas, et igasugused tähelepanekud avalike objektide elektririkete kohta on teretulnud, sest teave võimalike probleemide kohta ei pruugi muidu spetsialistideni jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles