Politsei kontrollostud näitasid, et alaealistel on kerge ligipääs alkoholile ja tubakatoodetele (1)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Alkohol. Foto on illustreeriv.
Alkohol. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Eile tegi politsei Tartumaal mitmes kaupluses kontrolloste, mis näitasid, et müüjad ei veendu ostja täisealisuses ning alkohol ja tubakatooted on alaealistele kergesti kättesaadavad.

Tartumaa piirkonnavanem Anti Peiponen kirjeldas, et kontrollostudele kaasatud noored said politseinike järelevalve all suurema vaevata kauplustest osta alkohoolseid jooke ilma, et müüja oleks nende vanuse vastu huvi tundnud.

Näiteks põhjendas üks müüja, et klient näis olevat enam kui 18-aastane. Dokumendi küsimine ja kontrollimine olnuks tema sõnul lisaaega võtnud ja järjekorra tekitanud. Müüja siiski tõdes, et tema  sisetunne ei olnud kindel ning kahtlus oli, et klient ei pruugi täisealine olla.

Kauplustele, kus rikkumised tuvastati, tehti märgukirjad. Selles juhib politsei ettevõtja tähelepanu eksimusele ning küsib koostööd olukorra parandamiseks ja müüjate teadlikkuse suurendmiseks.

«Kontrollostude eesmärk on selgitada, mis on rikkumise põhjused, ja jälgida, kas müüjad veenduvad kliendi täisealisuses korralikult. Olulisim sellest on tagada, et sõltuvust tekitavad ained ei jõuaks alaealiste kätte,» märkis piirkonnavanem.

Kontrollost tehakse politseiniku järelevalve all ja politseinikud saavad sellele kaasata vähemalt 16-aastaseid noori. Kontrollostu saab teha, kui politsei on saanud infot kahtlusest, et kaupluses on alaealistele alkoholi- või tubakatooteid müüdud. Kontrollostu tehing on tühine ehk karistust ei järgne ja ostetud kaup tagastatakse kauplusele, kuid korduvate rikkumiste korral võib siiski kaasa tuua müügiloast ilmajäämise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles