Veljo Tormise looming kõlab päikesetõusust päikeseloojanguni

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Veljo Tormis (1930–2017).
Veljo Tormis (1930–2017). Foto: Peeter Langovits

Veljo Tormise 90. sünniaastapäeval 7. augustil kõlavad Tartu lauluväljakul päikesetõusust loojanguni tema kirjutatud muusika salvestised. Nendest koostatava valiku kujunemisele saavad kaasa aidata kõik muusikasõbrad.

Päev algab Vanemuise orkestri kohapealses esituses mängitava «Kevade» filmi süidiga. Järgmise 16 tunni jooksul kõlavad plaatidelt Tormise koorilaulud, orkestriteosed, kammermuusika, džässi- ja elektroonikatöötlused ja muudki. Teoste vahele on põimitud Fred Jüssi salvestatud loodushelisid, päikeseloojangul aga võtab Celia Roose üles regilaulu.

Teoste valimine

Teoste valiku tegemise eesotsas on dirigent Küllike Joosing ja helilooja Liisa Hõbepappel, kaasa aitavad dirigendid Risto Joost ja Valter Soosalu. Helifailide tehniline toimetaja on Tammo Sumera. Muusikasõbrad on oodatud oma lemmikteostest ja -esitustest korraldajatele teada andma, et 7. augustil saaks kõlada ka see, mis on kuulajatele erilise tähendusega.

Ettevõtmise raames koguvad Tartu linnamuuseumi harumuuseumid külastajatelt kokku 1000 soovipaela. Koorilauljad seovad need päev varem väljakule, et märgistada ohutuid istumiskaugusi ning täita lauluväljak heade soovidega Veljo Tormisele (pildil, 1930–2017) ja tema loomingule.

Plaadid ja noodid

Korraldajad kutsuvad helilooja 90. sünniaastapäeva puhul kõiki üle vaatama ka oma plaadikogu ning uurima raamatukogudes ja muuseumides helilooja aastapäevaga seotud materjale, aga miks mitte ka õppima selgeks mõni Veljo Tormise kooriteose võõras partii ning leidma koorides võimalusi oma noodikogusid sisustada originaalnootidega.

Üritust korraldatakse vaid eratoetajate abiga ning avatud on ka Hooandja toetusplatvorm. Peakorraldaja on kammerkoor Kolm Lindu, keda abistab kammerkoor Helü. Tormise salvestatud muusika leidmisel on abiks Tartu ülikooli raamatukogu fonoteek, Eesti rahvusraamatukogu fonoteek, ERRi arhiiv, MTÜ Veljo Tormise Kultuuriselts jt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles