Raivo Trass toob lavale loo eestlaste visadusest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Proovis oli parajasti käsil esimese vaatuse stseen, milles sel hetkel puudunud näitleja eest ütles teksti lavastaja Raivo Trass (paremal). Laval on Peedokse Aado (esiplaanil, Janek Joost), tema tütar Madli (vasakul, Katrin Kalma) ning nende lähedased ja külalised.
Proovis oli parajasti käsil esimese vaatuse stseen, milles sel hetkel puudunud näitleja eest ütles teksti lavastaja Raivo Trass (paremal). Laval on Peedokse Aado (esiplaanil, Janek Joost), tema tütar Madli (vasakul, Katrin Kalma) ning nende lähedased ja külalised. Foto: Margus Ansu

Järgmisel nädalal on teatrihuvilistel põhjust sõita Luunjasse, kus valmib viieks etenduseks lavastus «Keisri usk». Selle autor Henrik Visnapuu (2. I 1890 – 3. IV 1951) pidas 1920. ja 1930. aastatel samas kandis oma vanemate talu. Lavastaja Raivo Trassi teada kirjutas ta näidendi ilmselt 1938. aastal ja Estonia teater lubas selle repertuaari võtta, kuid jättis 1939. aastal poliitilistel põhjustel esietendamata.

««Keisri usk» on verega kirjutatud lugu sellest, missugusest pasast ja sõnnikust me oleme läbi tulnud ja jäänud ikka eestikeelseks-eestimeelseks,» ütles Trass. «Lugu räägib sellest, kui tugevad olid naised ja mehedki, kes kannatasid valu, peksu ja ülekohtu ära ja jäid selleks rahvaks, kes me veel praegu oleme.»

Usk ja maa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles