Keskkonnaameti juht: Otepää vallajuhid lihtsalt ei reageerinud

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kukk
Martin Kukk Foto: Rain Hansen

Reformierakondlased jäid Otepää parteikaaslaste poolt suurettevõttele elanike teadmata antud kaevandamisluba kommenteerides kidakeelseks, keskkonnaameti juhi hinnangul oli aga tegu puhtalt vallajuhtide tegevusetusega.


Eilne Postimees kirjutas, kuidas Otepää vallavalitsuse tegevusetus lubas suurettevõttel Metsatervenduse OÜ avada vallas elanike teadmata kaevanduse, ehkki eelmine vallavõim oli selle inimeste vastuseisu tõttu blokeerinud ja arendajat kohtuski võitnud.

Nüüd piisas kaevanduse avamiseks sellest, et Otepää vald jättis keskkonnaameti kirjadele vastamata. Keskkonnaameti peadirektori Andres Onemari sõnul käitusid tema asutuse ametnikud pärast muudetud kaevandamisloa taotluse saamist korrektselt ja seadusi järgides.

«Küsimus on selles, et kohalik omavalitsus ei reageerinud keskkonnaameti saadetud kahele kirjale,» lausus Onemar. «Minu teada küsis meie regioonijuht ka vallavanemalt Andres Visnapuult, kas te vastate meie kirjadele – siis oli juba vastamata rohkem kui üks kiri –, ja vallavanem ütles, et jah, ikka vastame. Paraku vastust ei tulnud.»

Esimesele kaevandamisloa taotlusprotseduuride algatamist puudutavale kirjale vastamiseks oli vallavalitsusel aega kaks kuud, teisele ja seekord juba kaevandamisloa andmise eelnõu käsitlevale kirjale aga kaks nädalat.

Onemari sõnul tegid tema asutuse ametnikud seda, mida seadused nõuavad. «Nad täitsid protseduure ja suhtlesid ka kohaliku omavalitsusega,» lausus ta. «Kohalike elanike huvide eest seisja on omavalitsus ja omavalitsus ei reageerinud adekvaatselt.»

Just omavalitsus peab Onemari kinnitusel seisma oma kodanike huvide eest ja tegema tööd korrektselt. «Kui ei ole reaktsiooni, siis ei ole reaktsiooni – mida me siis teeme?» küsis ta. Kui vald andnuks taas negatiivse hinnangu, siis poleks seda kaevandust ka tulnud.

Onemar võttis omaks, et keskkonnaamet tegi seoses vallale saadetud kaevandamisloa eelnõuga ettepaneku arutada asja ilma avaliku istungita, kus osalenuks ka kohalikud inimesed.

«See on tüüplause siis, kui kohalikud elanikud või omavalitsus ei tee varem ettepanekut asja arutada või kui ei ole saadetud kommentaare,» lausus ta.

«Kui varasemale suhtlusele oleks järgnenud mingigi reaktsioon, siis oleks toimunud ka arutelu,» kinnitas Onemar. «Ega meie pea oletama või eeldama, et kuhugi on peidetud veel mõni varjatud vastuolu.»

Keskkonnaameti juht ei soovinud kommenteerida seda, kuidas varem hämmastavalt passiivne vallavalitsus muutis pärast kaevandamisloa väljastamist maakasutuse sihtotstarbe kiiresti mäetööndusmaaks.

Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip ütles eile, et erakonna keskkontor kohapeal sekkuma ei hakka ja vallapoliitikutele annavad hinnangu valijad.

Kaevandamisloa saanud Metsatervenduse OÜ nõukogu liikmed Mati Polli, Peeter Mänd ja Kaido Jõeleht annetasid mullu märtsi algul enne valimisi Reformierakonnale kolme peale kokku 42 000 eurot. Parempoolsetele erakondadele on nad annetanud varemgi. Polli on muide ka Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu esimees.

Postimehel ei õnnestunud eile õhtul Pollit tabada, et annetuse kohta selgitusi saada.

Otepää volikogu koalitsiooni kuuluvad:
Reformierakond - Aivar Nigol (volikogu esimees) Aivo Meema, Margo Krüünvald, Enn Sepma, Alar Arukuusk, Luule Saar
Valimisliit Otepää - Peeter Holts (koalitsooni esimees), Valdur Siilbek, Rein Vikard
Isamaa ja Res Publica Liit - Silver Eljand, Helle Kuldmaa
Sotsiaaldemokraatlik Erakond -Ahto Saar
Valimisliit Mehed Ei Nuta- Külli Uibo
Allikas: Otepää vallavalitsus

Üks küsimus

Kas pole huvitav kokkusattumus, et Reformierakonna rahastajatele kuuluv ettevõte Metsatervenduse OÜ saab annetuse tegemise aastal sama erakonna juhitud Otepää vallas erikohtlemise osaliseks?

Martin Kukk
Reformierakonna peasekretär


Ei ole tõsiseltvõetav, et kohalikel reformierakondlastel oleks võimalik suunata IRLi kuulunud vallavanemat* kellelegi soodsas suunas otsust tegema või nagu Postimehe loost selgub, kirjale mitte vastama panema. Meenutagem, et eelmine reformierakondlasest vallavanem Meelis Mälberg otsustas, et vald pole rajatava kaevandusega nõus.

Seega, reformierakondlasest vallavanema tollased teod räägivad selgelt vastupidist keelt – selle kaevanduse tulekut ei toetatud. Mainitud ettevõtte omanikud on ka varem meid toetanud ja sellest hoolimata ei lubanud Mälberg nende kaevanduse avamist.

Vallavanem Andres Visnapuu valiti 2010. aasta sügisel vallavanemaks konkursi teel, ta lahkus Isamaa ja Res Publica Liidust juba mullu mais, omavalitsust juhib Reformierakonna juhitav koalitsioon eesotsas reformierakondlase Aivar Nigoliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles