Eesti kõige värskem muuseum kutsub seiklema Kalevipoja radadele

Copy
Kalevipoja muuseumi maja ehk endine Saare põhikool Kääpal, mis ehitati 1929. aastal.
Kalevipoja muuseumi maja ehk endine Saare põhikool Kääpal, mis ehitati 1929. aastal. Foto: Erakogu

4. juulil avanevad Jõgevamaal Kääpal renoveeritud Kalevipoja muuseumi uksed, et pakkuda kõigile külastajatele avastamisrõõmu Eesti rahvuseepose teemadel.

Muuseum tegutses Kääpal varemgi, kuid tänu Euroopa regionaalarengu fondi toetusele sai võimalikuks vana hoone täielik renoveerimine ning uue nüüdisaegse ekspositsiooni loomine. Muuseum moodustab nüüd koos mänguväljaku, seikluspargi ja rahvamajaga tervikliku Kalevipoja Koja. 

«Muuseumis on võimalik hiidsangari seiklustest osa saada interaktiivsuse, virtuaalreaalsuse, mängude, filmide ja muude põnevate võimaluste abil,» tutvustas sihtasutuse Kalevipoja Koda juhatuse liige Annika Oras.

Et «Kalevipoeg» on pakkunud inspiratsiooni paljudele Eesti kunstnikele, saab muuseumis imetleda ka nende töid. Värske ekspositsiooni loovjuht Mairo Rääsk firmast Blueray ütles, et näitusega sooviti rõhutada Eesti rahvuskangelase eripära ning tuua esile ja väärtustada eeposes esinevat loovust ja loomingulisust.  

«Eepose «Kalevipoeg» tõlgendused on läbi aja pidevalt muutunud ja teisenenud ning see lubab aimata seal peituvat loomingulist potentsiaali – see kõik on olnud dialoogis ühiskonna arengutega,» seletas ta. «Uus näitus lähtub mõttest, et iga põlvkond ja üksikisik peab saama luua eeposest ja rahvuskangelasest oma tõlgenduse, sest nii saame tagada «Kalevipoja» elujõulisuse.»

Oma osa muuseumis on ka kohaliku piirkonna elanikel, kes lugesid audioraamatuna sisse täispika Kalevipoja teksti. Sedagi saavad muuseumis kõik kuulata. Veel näiteks on võimalik kaasa teha Kalevipoja reis laevaga Lennuk või siis osaleda sangari seiklustel põrgus.

Annika Oras kinnitab, et muuseumisse on oodatud kõik, lasteaialastest kuni eakateni välja. Kooliõpilastele võivad Kalevipoja seiklused huvi pakkuda tänu koolitundides õpitule, peredele jagub samuti põnevat uudistamist, sest tegevust jätkub ka väiksematele lastele. 

Kuna Kalevipoja Koda on saanud juba kahele teenusele EHE märgise, siis jätkatakse sama visiooniga ka uuenenud muuseumis. Nimelt on muuseumil külastajatele suur palve haarata kaasa oma sussid või kasutada muuseumi enda erilisi susse. Nii saab vabalt näiteks põrandal silda ehitada või mööda Eestimaa kaarti Kalevipojaga seotud paiku otsida. Ühtlasi hoitakse selliselt toimetades ka loodust.

Avamispäeval, 4. juulil on Kalevipoja muuseum lahti südapäevast südaööni.

Edaspidi saab ekspositsiooniga tutvuda iga päev kell 11–18. Muuseumi täispilet maksab 9 eurot, sooduspilet 6 eurot ning perepilet 19 eurot.

Pääse sisaldab ekspositsiooni külastust peamajas, koduloonäituse uudistamist kasakamajas ja aidas ning mänguhoovi külastust. Virtuaalreaalsuse elamust on võimalik kogeda eraldi piletiga.

Lisaks muuseumile pakub Kalevipoja Koda võimalusi teemaprogrammideks ja meeskonnatööks. Renoveeritud hoones on näiteks koolitusruumid ja seikluspargis saab ronida nii kõrg- kui madalrajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles