Uute näituste graafika, maal ja fotograafika avardavad maailmanägemist

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Üks nurk näitusel «Sarnasus kontakti kaudu. Graafika grammatika».
Üks nurk näitusel «Sarnasus kontakti kaudu. Graafika grammatika». Foto: Raimu Hanson

Tartu kunstimajas saab vaadata kolme uut näitust. Teisel korrusel on rühmanäitus «Sarnasus kontakti kaudu. Graafika grammatika», esimesel korrusel väikeses saalis Jaak Kikase fotonäitus «Tootemid» ja monumentaalgaleriis Margus Loki maalinäitus «Sinist joont ületades». Kõigis kolmes on teoseid, mis heal juhul avardavad vaatamisel maailmanägemist.

«Sarnasus kontakti kaudu. Graafika grammatika» toob vaatajate ette graafika kui protsessi. Kunstimaja produtsendi Tanel Asmeri teatel huvitab näitusetegijaid seekord kujutisest paberil, tõmmisest ja kujundist rohkem graafika võime tutvustada uut ruumi, mis tekib matriitsi ja paljundatavuse vahel. Väljapaneku on kureerinud Liina Siib ja Maria Erikson Eesti kunstiakadeemia graafika osakonnast, oma loominguga on esindatud kunstnikud Euroopast ja Ameerikast.

Jaak Kikas oma nelja tööga.
Jaak Kikas oma nelja tööga. Foto: Raimu Hanson

Jaak Kikase fotodekonstruktsioonide/fotorekonstruktsioonide väljapanek «Tootemid» koosneb mustvalgetest graafikana mõjuvatest piltidest, milles on peategelased sümmeetria ja peegeldus. Need kaks mängisid kaasa ka tema eelmise, värviliste piltide näituse «Katoptromaania» valmimisel.

Nüüdse väljapaneku tutvustuses on kirjas, et fotomanipulatsioonid annavad vaatajale «ainet pareidoolseteks mõttemängudeks, võimaldades nii hakata kaasautoriks ja näha nendes piltides just oma kogemust, isiklikke lootusi-ootusi-kartusi». Pilte on 20.

Margus Lokk on koostanud väljapaneku «Sinist joont ületades» oma väga värskest loomingust, spetsiaalselt selleks näituseks valminud neljast maalist. Nende järgi võiks arvata, et tema lemmikvärv on sinine.

Margus Lokk monumentaalgaleriis, selja taga üks oma maal.
Margus Lokk monumentaalgaleriis, selja taga üks oma maal. Foto: Margus Lokk

Uusi näitusi Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab vaadata 26. juulini kolmapäevast esmaspäevani kell 12–18. Vaatamine on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles