ERMi nokalava proovis esimesena Puuluup koos poole tuhande kuulajaga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
ERMi nokalaval esineb Puuluup.
ERMi nokalaval esineb Puuluup. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Rahva Muuseumi peasissekäigu ees hiiglasliku varikatuse all istus juuli esimesel õhtul õlg õla ja külg külje kõrval pinkidel umbes pool tuhat muusikahuvilist ja kuulas kohatise tantsuks tõusnud kaasaelamisega kahemehebändi Puuluup. See oli ERMi uue suvelava ehk nokalava esimene kontsert, aga ühtlasi avalike ürituste avamisüritus, nagu teatas puuluuplane, sotsioloog ja antropoloog Marko Veisson.

ERMi arendusdirektor Viljar Pohhomov, avalike ja välissuhete juht Kalmar Kurs ja mõni teinegi muuseumi töötaja vaatasid kõik toolid täitnud publikut nii, nagu oleks täitunud nende suur unistus. Eelmüügist oli ostetud 450 pääset ja piletiostjaid tuli järjest juurde. Kohti jätkus poolele tuhandele muusikahuvilisele. «Täismaja!» ütles Kurs.

Pohhomovi hinnangul on nokalava esise ruumala suurem kui laululava kaare aluse kubatuur. Kontsertide ja muude suurte vabaõhuürituste korraldamise võimalusest vihma eest kaitstud peasissepääsu ees on arendusdirektori sõnul olnud juttu maja avamisest saati. Koroonapiirangute 1. juulist saabunud uues järgus oli võimalus uus esinemiste koht ära proovida.

Loojumiseks valmistuv päike paistis nokalava suunas Tartu kesklinna poolt hõredate pilvede vahelt täies jõus. Puuluup kommenteeris seda kahe loo vahel. Ramo Teder ütles, et valgust võiks vähemaks keerata, Marko Veisson aga märkis, et ta on jäetud varju. Selle heitis talle võimenduskastide virn, mis paiskas oma helid suuremas osas siledatele klaasist ja betoonist pindadele. Need tegid helipildi sättimise keeruliseks.

Puuluup valguses ja varjus: Ramo Teder (vasakul) ja Marko Veisson.
Puuluup valguses ja varjus: Ramo Teder (vasakul) ja Marko Veisson. Foto: Kristjan Teedema

Ühekordseks proovimiseks 1. juuli kontsert nokalaval ei jää. Kursi teatel on sealsamas Dagö uue plaadi «Küte» esitluskontsert 31. juulil, Pearu Paulus tuleb koos ansambliga 2. augustil ja Kukerpillid 20. augustil. Pohhomov vihjas ka võimalusele vaadata veel sel suvel nokalaval teatrilavastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles