Linnalõõtsa kontserdil kõlas rahvamuusika lõõbiga vaheldumisi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

«Meid hoitakse siin hommikust saati kinni. Ema kodus vihane, ilus ilm, ja töö ootab,» ütles Moostest pärit lõõtspillimängija Henrik Hinrikus. Jõgevamaalt pärit mandoliinimees Tanel Sakrits ei öelnud midagi, noogutas. Publikus olnud prouad noogutasid ka, sest kes ei teaks, kuidas maal kena kuiva ilmaga üks töö teist taga ajab. Aga linnalõõtsa kontserdid vajasid mängimist ning väike lõõp kuulus asja juurde.

Tartu linna päeva lõõtsa- ja mandoliini kontserdid tõid head meeleolu täna kolmel korral kesklinna kolme nurka. Rahvamuusikud kutsusid kohalolijaid tantsima ja kaasa laulma. Ja kui kõlas eelmäng laulule filmist «Mehed ei nuta», mida mäletatakse väikese Jüri Makarovi esituses, kõlas «Ei meelest läe mul iial...» nii Emajõe promenaadil kui ka vastaskaldal.

Muusikud küsisid pea iga loo järel, kas publikul küsimusi on. Kui parajasti ei olnud, siis küsisid ise. Näiteks: mis lugu see on, mis on ligi 150 aastat vana ja mida tantsiti kõigepealt Hispaanias ning mis sai eriti populaarseks Venemaal, ja mille praegune meloodia  ongi pärit Venemaalt.

Õige vastus: padespaan, tuletis prantsusekeelsest pas d'Espagne, mis tähendab Hispaania sammu.

Kuna publikus oli olemas tark kuulaja, kes vastust teadis, siis mängisid mehed padespaani rõõmuga ette, vahepeal ka nadi-nunnadi-nadi-nunnadi-sõnadega esimest ja teist salmi lauldes, mille sõnu publikki taas hästi mõistis.

Väike ajaloohetk oli veel mandoliiniga seoses. Üks kuulaja uuris pilli välimuse kohta ja Tanel Sakrits asus rõõmuga selgitama, miks tema käes olev mandoliin näeb välja pisut teistmoodi kui see, mida inimesed ehk vanemast ajast mäletavad. Et miks ta pill ei ole nii ümar ja keskelt auguga, et miks on hoopis selline...

«Eesti keeles... Seksikas,» täiendas lõõtsamängija Henrik Hinrikus eelkõneleja lauset. Kommenteerides veel edasigi, et Tanel Sakritsal ei olnud ju kaua aega naist, aga niipea, kui niisuguse mandoliini hankis, oli kohe ka naine olemas.

Henrik Hinrikuse käsu peale oli nüüd järgmine pala mandoliinipolka, C-duur. Hakaku aga Tanel pihta, kuna temal, Henrikul, on lõõts, ja tema ei saa kuidagi mandoliinipolkat mängida.

Kolmas linnalõõtsa kontsert algab täna kell 18 Pirogovi platsis. Kes Ukuaru valssi kuulda ihkavad, olgu täpselt kohal, sest Ukuaru valss tuleb ettekandmisele esimesena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles