Linnaklaver kõlab Tartu südalinnas täna ootamatult veel mitu korda

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Linnaklaver on üks majesteetlik suvine külaline, millel mängivad pianistid täna nii, et publik ei pea kuhugi kiirustama, vaid inimesed võivad loota sellele, et juhtuvad olema täpselt õigel ajal just õiges kohas.

Oma enda meele järgi valitud kavasid esitavad Sten Heinoja ja Sven-Sander Šestakov ning Olav Ehala. Neid kohtumisi tasub oodata täna kuni õhtu kella kaheksani välja.

Tartu päeva tähistamiseks välja mõeldud ooperisümbioosi üks korraldaja Reigo Tamm nautis ka ise peahoone ees Sven-Sander Šestakovi mängu, märkides, et must tiibklaver ülikooli kuue valge samba ees on üks enneolematu nähtus küll.

Klassikalised klaveripalad sobisid suurepäraselt täiendama klassitsistliku arhitektuuri kaanonite järgi ehitatud kuue sambaga hoonet.

Reigo Tamm märkis sedagi, et kuna täna kõneldakse linnaklaveri esmailmumisest, siis see tähendab, et klaver võib ilmuda mõnel järgmisel selle suve päeval välja ka teist ning kolmandat korda. Ja kui linnaklaver on siis parasjagu vakka, võib selle taha istuda ka mõni juhuslik pianist, olgu tegu kas muusikakoolide ja akadeemiate lõputunnistusega pianistidega või juhuslike möödujatega.

Linnaklaver ise on pärit Alo Põldmäe klaverikollektsioonist, pill on poolsada aastat vana ning aidanud varem koolitada mitut põlvkonda Georg Otsa muusikakooli õpilasi.

Ooperisümbioos tähendab tänavu, et klassikaline klaverimuusika kohtub rahvaliku lõõtsa- ja mandoliinimuusikaga, üks parasjagu ühes ning teine teises kesklinna nurgas. Lõõtsa- ja mandoliinimuusika kava on kokku pannud Henrik Hinrikus ja Tanel Sakrits.

Õhtusel jõekontserdil kell 21 saavad lodjalaval kokku aga nii ooperisolistid kui ka popmuusikatäht ja näitlejadki, rääkimata looduse osast, mida veepeegel ja veeakustika omakorda täiendavad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles