Kliinikumis viidi läbi Eestis esmakordne glaukoomi operatsioon

Lenel Karu
, reporter
Copy
​Tartu ülikooli kliinikumi silmakliinikus tehti Eestis esmakordne glaukoomi dreneeriva implantaadi operatsioon imikueas patsiendile. Pildil operatsioonimikroskoop.
​Tartu ülikooli kliinikumi silmakliinikus tehti Eestis esmakordne glaukoomi dreneeriva implantaadi operatsioon imikueas patsiendile. Pildil operatsioonimikroskoop. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

​Tartu ülikooli kliinikumi silmakliiniku oftalmoloogia eriala arst-õppejõud Marko Pastak tegi Eestis esmakordse glaukoomi dreneeriva implantaadi operatsiooni imikueas patsiendile.

Arvestades imikuea silma anatoomilisi ja füsioloogilisi eripärasid ning lapseea glaukoomi haruldast esinemist, on kliinikumi silmakliinikus tehtud implantaadi operatsioon maailmapraktikas sellises vanuses väga harv operatsioon. «Imikueas, nelja kuu vanuse patsiendi operatsioon kulges tüsistusteta ning patsiendi silmarõhk on operatsioonijärgselt stabiliseerunud töötava implantaadi abil,» selgitas dr Marko Pastak.

Dr Pastak lisab, et kaasasündinud glaukoomi ravimisel on väga oluline hea koostöö kolleegide vahel. «Operatsiooni läbiviimisesse ja õnnestumisse panustasid nii silmakliiniku töötajad kui ka lastekliiniku ning anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku kolleegid,» rääkis ta.

Tartu ülikooli kliinikumi ravijuht dr Andres Kotsar hindab kõrgelt keerulise operatsiooni läbiviimist: «Uudne operatsioon on väga suur samm edasi mitte ainult Tartu Ülikooli Kliinikumi, vaid kogu Eesti silmakirurgia arengus. Mul on äärmiselt hea meel, et saime aidata nii väikest patsienti. Lisaks sellele, et dr Marko Pastak on väga professionaalne ja hinnatud silmakirurg, näitab sellise keerulise operatsiooni edukas läbiviimine selgelt, kui hästi kogu silmakliiniku personal töötab,» selgitas Kotsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles