Peetri koolis õnnitleti pärast kolmveerand sajandit taas lõpetajaid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Direktor Tarvo Siilaberg (vasakult), koduõppe koordinaator Irja Toots, lõpetajad Regiina Mänd, Maiken Ivanov, Mirjam Aru ja Osvald Nigola ning koduõppe koordinaator Kadi Künnapuu.
Direktor Tarvo Siilaberg (vasakult), koduõppe koordinaator Irja Toots, lõpetajad Regiina Mänd, Maiken Ivanov, Mirjam Aru ja Osvald Nigola ning koduõppe koordinaator Kadi Künnapuu. Foto: Toomas Nigola

Tartu luterlikus Peetri koolis peeti esimene lõpuaktus pärast 76 aastat. Eelmised koolilõpetajad jäid aastasse 1944, nüüdsed lõpetajad on põhikooli koduõppe suuna õpilased Mirjam Aru, Maiken Ivanov, Regiina Mänd ja Osvald Nigola.

Nelja koolilõpetajat õnnitles koolimajas Küütri 1 aktusekõnes teiste hulgas direktor Tarvo Siilaberg.

«Põhikooli lõputunnistuse saanutena olete jõudnud oma haridustee kohustusliku etapi lõpuni, õnnitlen teid!» ütles ta. «Kuid pidage meeles, see on teie haridustee alguse lõpp. Õppida võib kõikjal ja kõigilt. Teie koduõpe on kinnituseks ja tõestuseks, et teadmiste allikas ei voola pelgalt koolimajas. Teadmisi saab ja tuleb ammutada väga erinevatest allikatest, kuid eelkõige õppides  tundma inimest iseendas ja teistes. Muistne pärimuski küsib ja vastab: «Kes on tark? – See, kes õpib igalt inimeselt.»»

Peetri kool taastati aastal 2013 ja koduõppe suund asutati 2018. Tänaseks on selles koolis lasteaia ja põhikooli 230 õpilast Tartus ja Põlvas ning ligi 70 koduõppe õpilast mitmel pool Eestis ja ka välismaal (sh Keenia, Holland ja Belgia).

Kooli kroonikaraamatu (1906-1944) andmeil lõppes õppetöö koolis märtsis 1944 Saksa okupatsioonivõimu korraldusel. Kool oli kuueklassiline. Augustis 1944 maksti toonastele Peetri kooli õpetajatele viimane palk (palgalehtki on säilinud kroonika vahel). Septembris põles koolimaja, mis tegutses aadressil Peetri 33, Saksa ja Vene vägede lahingutegevuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles