Varnjas saab vaadata fotoväljapanekut mehelikkusest ja näitust kättemaksust

Tartu Postimees
Copy
Voronja galerii pakub vaatamist toas ja õues.
Voronja galerii pakub vaatamist toas ja õues. Foto: Margus Ansu

Just praegu algas Varnjas tegutseva Voronja galerii seitsmes suvehooaeg. Paadikuuris saab näha kirjanik Vahur Afanasjevi kureeritud näitust «Kättemaks. Mесть. Revenge» ja saunamajas fotograaf Terje Taltsi näitust «Möirg».

Kättemaks on Vahur Afanasjevi sõnul loomulik ja levinud nähtus. «Järelikult võib see olla vajalik, ehkki ma pole nii tark, et öelda, milleks nimelt. Jätan selle üle mõlgutamise vaataja ülesandeks,» lisas ta. 

Kuraatori arvamuse järgi on kättemaks nagu teekond, mis võib kesta põlvest põlve, külade ja rahvaste vahel, olla poliitiline ja kultuuriline nähtus. Enamasti jääb kättemaks plaaniks või muutub tundmatuseni – näiteks saab hobiks, mis annab valgust õela naabri halli argipäeva. Vahel pöördub kättemaks ahela käivitaja vastu. Kohutav kättemaks võib kulmineeruda katarsisega või muutuda läbipaistvaks nagu klaas.

Kättemaksu teemat avavad Voronja galeriis näitusel Liisi Örd, Johanna Mudist, Sten-Ingvar Lainjärv, Toomas Kuusing, Evelin Zolotko, Jevgeni Zolotko, Rait Prääts ja Jüri Arrak. Kunstnikuna teeb näitusel debüüdi ka Vahur Afanasjev ise. Lisaks hõlmab kõiki ruume Rainer Jancise heliinstallatsioon. Näituse valgustuse on loonud Taavi Toom.

Vahur Afanasjev tutvustab interaktiivset installatsiooni «Never Mind The Pollock», mille autor on tema ise.
Vahur Afanasjev tutvustab interaktiivset installatsiooni «Never Mind The Pollock», mille autor on tema ise. Foto: Margus Ansu

Saunamajas  on avatud fantaasiafotograafi Terje Taltsi kuuma- ja leilikindel fotonäitus «Möirg».

Näitus on autori sõnul valminud põhjamaiselt mehisele ja looduslähedasele, kaduvale karusele mees-liigile mõeldes. «Fotod markeerivad mehelikkust, julgust, naturaalsust ja huumorit ning näitusekoht on valitud toetamaks just sedasama ürgset ja mehist sõnumit,» lisas ta.

Voronja galerii mõlemad näitused on avatud 30. augustini kolmapäevast pühapäevani kell 12–18. Täiskasvanuile piletiga, lastele tasuta.

Kaili Kase ja Raul Oreškini asutatud Voronja galerii Peipsiveerel alustas näitustega 2014. aastal. Alates 2016. aastast korraldab Voronja galerii Tartus korterinäitusi ja alates 2018. aastast korterinäituste sarja «Lätted» Eesti erinevates paikades, tuntud ja armastatud kunstnike sünnikodudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles