Suured jaanipeod jäävad ära, tuld jagatakse Maarja-Magdaleenas

Kertu Rannu
, suvereporter
Copy
Raadi mõisa pargi jaanitule ümber on eelmistel aastatel kogunenud tuhandeid inimesi.
Raadi mõisa pargi jaanitule ümber on eelmistel aastatel kogunenud tuhandeid inimesi. Foto: Sille Annuk

Tartlased, kes pole tahtnud oma pere või sõprade ringis võidu- ja jaanipidu pidada, on saanud juba 1997. aastast peale jaanituld nautida Raadi mõisapargis. Sinna on kutsutud tuntud esinejaid ning sellest on kujunenud paljude silmis tore peredesõbralik traditsioon. Et aga seekordsel jaanipäeval on endiselt õhus koroonaviiruse oht, jäetakse suur pidu pidamata.

See, et tänavu võivad avalikud jaanilõkked jääda süütamata, muutus väga tõenäoliseks juba umbes kuu tagasi, sest sellised rahvakogunemised, mis võivad külg külje kõrvale kokku tuua tuhandeid inimesi, on juba mõnda aega olnud keelatud. «Mõeldes sellele, et viimastel kordadel on Raadi jaanitulele kogunenud umbes 15 000 inimest, pole lootustki seda hulka nõuetele vastavalt saja peale tuua – huvilisi on kindlasti mitu korda rohkem,» selgitas otsust Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna peaspetsialist Lennart Puksa.

Võidutule tseremoonia

Ka vallad tähistavad võidupüha ja jaanilaupäeva üksnes võidutule jagamise tseremooniaga, avalikke jaanitulesid ning maakaitsepäeva ei korraldata.

Tartumaal saavad võidupüha üritused alguse 23. juuni hommikul kell 7, kui Naiskodukaitse Tartumaa jaoskonna liige Tiina Jaksman ja kaitseliidu Tartu maleva Põhja-Tartumaa üksikkompanii liige Raigo Pool heiskavad Maarja-Magdaleenas pidulikult riigilipu.

President Kersti Kaljulaidi poolt Tallinnast teele saadetud tule annavad omavalitsuste esindajatele üle Tartumaa parim noortejuht Mairo Orav ja noorkotkas Reigo Joorits.

Võidutule vastuvõtmise tseremoonia algab Maarja-Magdaleena Vabadussõja ausamba juures kell 15. President Kersti Kaljulaidi poolt Tallinnast teele saadetud tule annavad omavalitsuste esindajatele üle Tartumaa parim noortejuht Mairo Orav ja noorkotkas Reigo Joorits.

Kaitseliitlased viivad võidutule ka Võnnu Vabadussõja ausamba jalamile ja Lähte kiriku surnuaiale maetud kapral Mihkel Areni hauale.

Tartusse Kalevipoja kuju jalamile jõuab võidutuli kell 16.30. Sealt saavad soovijad selle edasi viia koduste jaanitulede süütamiseks.

Rõhk liiklusel

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri kommunikatsioonispetsialist Kerly Virk pani inimestele südamele, et tänavusel jaanipäeval on kõige turvalisem olla oma lähedaste seltsis ja hoiduda alkoholi liigtarvitamisest. Samuti märkis Virk, et endiselt on tark järgida elementaarseid hügieeninõudeid, ehkki viimastel päevadel on Eestis tuvastatud vaid üksikuid koroonaviirusesse nakatunuid, pole viirus kuhugi kadunud.

Politseinike kogemus kinnitab, et õnnetused saavad kõige sagedamini alguse alkoholi arutust tarbimisest. Seepärast kutsuvad korrakaitsjad seltskondi üles hoolivusele ja tähelepanelikkusele. «Kui minnakse seltskondlikule üritustele koos, siis võiks sealt ka üheskoos tagasi tulla,» sõnas Virk.

Kõige teravamat tähelepanu kavatsevad Lõuna-Eesti politseinikud nende jaanipühade aegu pöörata liiklusele, sest eelmised aastad on näidanud, et siis võib joobes roolikeerajate arv koguni kuuekordistuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles