Tartu 2024 laieneb Viljandisse

Tartu Postimees
Copy
Festival “Pärimusmuusika lõikuspidu” toimub 8-9. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas.
Festival “Pärimusmuusika lõikuspidu” toimub 8-9. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Foto: Elmo Riig

2024. aasta Euroopa kultuuripealinna programm laieneb Viljandisse - 8. septembril Pärimusmuusika Aidas toimuval Kultuurikompassi foorumil «Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?» arutletakse suursündmuseks valmistuva regiooni kultuurielu ligipääsetavuse ja kättesaadavuse üle.

Kultuuriasutuste juhid ja korraldajad tutvustavad foorumil häid praktikaid ning otsivad uusi koostöövõimalusi. Septembri alguses toimuv Kultuurikompassi foorum on järjekorras seitsmes ning kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 haridus- ja kultuuriprogrammi. Sündmus toimub sihtasutuse Tartu 2024 ning Viljandi ja Tartu linnavalitsuste eestvedamisel.

SA Tartu 2024 programmikoordinaatori Erni Kase sõnul on kultuuripealinna programmi laienemine Viljandisse kinnitus hästi käivitunud regiooniülesele koostööle. «Tartu linn võitis Euroopa kultuuripealinna tiitli koos veel 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega, kellega on sel aastal jätkunud tihe koostöö.»

Ka on foorumil arutlusele tulevad teemad valitud koostöös Põlva-, Võru-, Tartu- ja Valga maakonna ning Viljandi linna kultuurijuhtidega.

Kase sõnul on Viljandis toimuv foorum väga oluline kultuuripealinna programmi ettevalmistamise seisukohast. «Ligipääsetavusest räägitakse sageli kui teemast, mis puudutab eelkõige erivajadustega inimesi, kuid teenuste ja info kättesaadavus on mureks tegelikult väga erinevatele kultuurikogejatele,» selgitas Kask. «Foorumil räägime sellest, kuidas tagada erivajadustega inimestele ligipääsu kultuurisündmustele, ent toome näiteid ka sellest, kuidas kaasata eakaid või noori kultuurikogejaid ning luua publikule ligipääse paikadesse, kuhu on keerulisem jõuda.»

Viljandi linnapea Madis Timpson ütles, et Kultuurikompassi korraldamine on esimene paljudest põnevatest kultuuripealinna sündmustest, millesse Viljandi oma panuse annab. «Meie inimeste jaoks on see märk, et Viljandi on 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna osa ja loodetavasti inspireerib see edaspidigi välja käima põnevaid ideid,» kinnitas Timpson. «Tiitliaasta lähenedes tuleb ametlikku programmi kuuluvaid sündmusi linnas veel ja Viljandi annab kindlasti oma panuse, et Euroopa kultuuripealinnaks olemine tervet Lõuna-Eestit positiivselt mõjutaks,» sõnas linnapea.

Foorumil jagab kogemusi ligipääsetavate kultuurielamuste kujundamisest Piret Aus Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast, kes oli laulu- ja tantsupeo «Minu arm» puuetega inimeste ligipääsetavuslahenduste eestvedaja. Viljandi JK Tulevik tegevjuht Rain Tölpus räägib erivajadustega noorte jalgpalliturniiri korraldamisest ning Hene-Riin Männik sellest, kuidas suurendati Eesti Meremuuseumi Paksu Margareeta renoveerimise käigus hoone ligipääsetavust.

Leino Rei tutvustab NUKU tegevust koolinoortest kultuurikogejate kaasamiseks ja võimestamiseks ning Nasta Pertsjonok Tartu rahvusvahelise maja kogemusi uussisserändajate kaasamisest kultuuriellu. Põlvamaal asuva Alle-Saija teatritalu asutaja Ingrid Ulst räägib teatrikultuurist ja -publikust maal. Nõuandeid jagab ka Võrumaa eakate festivali eestvedaja Astrid Hurt. 

Foorum «Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?» toimub Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Lisaks ettekannete ja arutelude jälgimisele on pealtvaatajatel sarnaselt eelnevatele Kultuurikompassi foorumitele võimalik öelda oma sõna sekka. Osavõtt Kultuurikompassi foorumist on tasuta, kuid pääsmeid on piiratud kogus ning osavõtmiseks tuleb eelnevalt registreeruda aadressilt tartu2024.ee/kultuurikompass leitava vormi kaudu.

Eelnevatel Kultuurikompassi foorumitel on Lõuna-Eesti kultuurikorraldajad ja eestvedajad vahetanud kogemusi uute ühisrahastusvõimaluste, sotsiaalmeediaturunduse,  keskkonnateadliku kultuurikorralduse, vabatahtlikkuse ja rahvusvahelise koostöö teemadel. Mais toimunud suurel online-foorumil uuriti koroonakriisi mõju Eesti kultuurile. Foorumite ettekandeid ja arutelusid saab järelvaadata Tartu 2024 YouTube’i kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles