Saja aasta vanusest Luunja pumbamajast saab kellatorn

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Luunjas vallamaja kõrval asub vana pumbamaja, millest juba järgmise aasta suvel saab kellatorn. Majja sisse tuleb Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul pühendus valla suurkujudele ja koduloole.
Luunjas vallamaja kõrval asub vana pumbamaja, millest juba järgmise aasta suvel saab kellatorn. Majja sisse tuleb Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul pühendus valla suurkujudele ja koduloole. Foto: Sille Annuk

Luunja valla südames, Luunja keskväljakul asub vana pumbamaja, mis oma esialgset ülesannet ei täida juba aastaid. Maja kiviseintes on praod ning puitlaudis mädaneb ja on osaliselt eest kukkunud. Pumbamaja pärineb suure tõenäosusega 19. sajandi lõpust, mil seal puust rennide abil vett jagati. Nüüd on vald aga otsustanud juba aastakümneid tühjana seisnud pumbamajale elu sisse puhuda ning sellest kellatorni teha.

Mõni aeg tagasi sai vald ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti Leaderi meetmest positiivse rahastusotsuse ning nüüd on vaja vaid hange välja kuulutada ja ehitama asuda. Ehitamiseks sai vald toetust ligi 46 000 eurot, millele omavalitsus lisab veel 13 000 eurot.

Vallal on kavas senisele tugevale põhjale lisada otsa mõni meeter kõrgust nii, et praegu ühekorruseline pumbamaja muutub kahekorruseliseks kellatorniks. Luunja vallavanem Aare Anderson sõnas, et esimesele korrusele tuleks väljapanek valla koduloost ning teisele korrusele näitus valla suurkujudest. «Meil on palju materjali maadleja Jaan Jaago kohta,» tõi vallavanem näite. Uus kellatorn oleks kõigile tasuta avatud. Torni tippu on kavas panna kell, et kohalikud ja rännumehed saaksid sealt aega ja temperatuuri jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles