18 inimest ja 7 lippu meenutasid Pisarate pargis küüditamist

Tartu Postimees
Copy

Tänasel leinapäeval võttis 84-aastane kaitseliitlane Eldur Lõhmus lipu ühes ja läks Pisarate parki Tartu Sõpruse silla juures. Seal tähistati piduliku kogunemisega tuhandete inimeste Siberi teekonna algust 79 aastat tagasi. Just seal, sadamaraudtee harul peatusid küüdirongid Tartus.

«Jõe ja Kalevi nuka peal elasin, kui siin inimesi vagunisse pandi,» rääkis Lõhmus. «Meie perest läks küüditamine mööda, isa oli teeninud küll tsaariarmees ja oli kaitseliitlane, kuid ta varjus venna juurde ära, kui tiblad sisse vajusid. Lapsena korjasime meie siin paberilehti, mis ärasaadetavad  vagunites välja poetasid.»

Kõnekoosoleku avakõne pidas üks korraldajaid Rein Koch, kes meenutas kommunistlikurežiimi julmust inimeste ja rahvastega. «Eestlased tulid tagasi, sest neil oli armastus oma maa vastu, aga proletaarse internatsionaali ideoloogia eitab kiindumust oma maa vastu.» Ta võttis ka kritiseerida praegust Euroopa Liidu rändepoliitikat, mis tema väitel ohustab väikesrahvaid.

Päeval järgnes mälestusüritus «Rukkilille» monumendi juures, südapäeval helisesid Tartu kirikute kellad ja raekoja kellamäng mängib täna eriprogrammi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles