Silver Vahtre veider pildirida tartlastega

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Silver Vahtre (67) kõrval on tema teos «Emajõe Ateen. Lugu II» (digitrükk alumiiniumkomposiitplaadil, 104 x 104 cm, 2020).
Silver Vahtre (67) kõrval on tema teos «Emajõe Ateen. Lugu II» (digitrükk alumiiniumkomposiitplaadil, 104 x 104 cm, 2020). Foto: Margus Ansu

Tuntud disainer, linnakujundaja, graafik, teatri- ja filmikunstnik ning kes kõik veel Silver Vahtre nimetab oma äsja valminud suureformaadiliste teostega graafikasarja «Tartu kollaažideks», aga missugune kunstniku tehtud pilt siis ikka muu on kui kollaaž. Olgu see portree või maastik ning olgugi üdini realistlik, ikka on kunstnik selle enesele omasest nägemusest kokku joonistanud. Vahtre seekordne pildirida on aga midagi erakordset ja unenäolist.

Ilma võltshäbita

Täiesti suveräänse ja ainet tundva kogenud kunstnikuna käsitleb ta «Tartu kollaažides» materjali täiesti vabalt, ilma võltshäbi või peidetud poliitilis-kultuurilis-usulise korrektsuseta. Seetõttu on sündinud pildilised kooslused urbaansetest keskkondadest, inimestest seal sees ja ajaloolistest viidetest. Ometigi pole need mingid lihtsad teistele nähtavaks tehtud unenäod, vaid üsna mõtlemapanevad jutustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles