Inglismaal ravil olnud Tartumaa poiss naasis viirusohu tõttu koju heategija eralennukiga (1)

Tartu Postimees
Copy
Mattias saabus koos vanematega Tartu lennujaama esmaspäeva õhtul.
Mattias saabus koos vanematega Tartu lennujaama esmaspäeva õhtul. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Ligi 11 kuud Inglismaal ravil viibinud väike Tartumaa poiss Mattias saabus esmaspäeva õhtul tagasi koju. Et kõikjal Euroopas valitseb veel koroonaviirusesse nakatumise oht, tõi Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi palvel väikemehe koos vanematega oma eralennukiga Newcastlest Tartusse üks Eesti ettevõtja.

Mattias on aasta ja viie kuu vanune poiss, kellel on diagnoositud harvaesinev immuunpuudulikkuse vorm ning kes seetõttu pidi aasta alguses Newcastles läbi tegema luuüdi tüvirakkude siirdamise. Kuna Mattiase immuunsüsteem on keerulise protseduuri järel väga nõrk, ei tulnud kojulend arvestades laialdast viirusohtu tavaliste liinilennukiga kõne alla.

Mattiasele tuli appi ettevõtja, kes esmaspäeva hommikul Newcastlesse lendas ja abivajajad otse Tartusse tõi. Kliinikumi lastefondi juhatuse liige Siiri Ottender-Paasma ei nimetanud lennu korraldanud ettevõtja nime, kuid kinnitas, et tegemist oli fondi ajaloos esimese seda sorti heategevusliku reisiga. "Ettevõtja siiras soov oli jääda anonüümseks. Austame tema soovi ja oleme talle abi eest äärmiselt tänulikud. Suur aitäh ka Tartu lennujaamale ning politsei- ja piirivalveametile," sõnas Ottender-Paasma.

Mattiase lend Newcastlest Tartusse kestis veidi üle kolme tunni ja poiss pidas selle vapralt vastu. Sama tublisti oli ta üle elanud ka luuüdi siirdamisele eelnenud keemiaravi. Talle leiti kiiresti sobiv doonor ning siirdamine ise kulges komplikatsioonideta, samuti 36 päeva täielikku isolatsiooni.

Nüüdseks on siirdamisest möödas enam kui 130 päeva ja seni on poisi ema Elina Marki sõnul kõik liikunud paremuse poole. Mattiase täieliku paranemiseni läheb aga veel aega ja seni on väga oluline hoida teda haigustekitajatest eemal.

Mattiase ravi eest Inglismaal tasus Eesti haigekassa, elamis- ja transpordikulud aitas lisaks lastefondi annetajatele tasuda Tartu vald. Mõistagi panustas palju ka lapse pere ise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles